120 miliona tona metana emitovano prethodne godine

Foto-ilustracija: Freepik (nuraghies)

Metan (CH4) je bezbojni, zapaljivi gas sa slabim mirisom, ali je odmah nakon ugljen-dioksida (CO2) jedan od glavnih i odgovornih za problem gasova staklene bašte. Osim, na primer, aktivnih vulkana, kao prirodnog izvora metana, ljudske aktivnosti, poput ekstrakcije i transporta fosilnih goriva, uzgoja pirinčanih polja, odlaganja otpada na deponijama, značajno doprinose emisijama metana u atmosferi.

Metan ima snažan uticaj na efekat staklene bašte, s tim što je njegova sposobnost zadržavanja toplote u atmosferi viša za oko 25 puta od sposobnosti CO2 tokom perioda od jednog veka, prema procenama.

Iako je životni vek metana mnogo kraći u atmosferi u poređenju sa CO2, ovaj gas ima veliku sposobnost zadržavanja toplote, zbog čega i vrši pomenuti uticaj na problem globalnog zagrevanja.

Pročitajte još:

Odgovoran za skoro trećinu globalnog porasta temperature od industrijske revolucije, Međunarodna agencija za energiju (IEA)  tvrdi da je smanjenje emisije metana iz fosilnih goriva za 75 odsto do 2030. godine od suštinskog značaja kako bi se izbeglo dostizanje opasno visokog nivoa globalnog zagrevanja. Analiza takođe primećuje ohrabrujući zamah koji je generisan nedavnim politikama, međutim većina obaveza još nije praćena konkretnim planovima za implementaciju.

Štaviše, izveštaj otkriva da bi skoro polovina emisija metana iz sektora fosilnih goriva mogla biti smanjena do 2030. ako se ispune sva trenutna obećanja. IEA ističe da smanjenje emisije metana nije samo ključno za klimatske ciljeve, već je i izuzetno isplativo – oko 40 odsto ovih emisija u 2023. je moglo da se spreči bez neto troškova.

Potreba za značajnim ulaganjima, iako relativno mala u poređenju sa prihodima industrije, smatra se važnom jer izveštaj IEA, inače prva detaljna procena nakon COP28, ukazuje da su fosilna goriva bila odgovorna za skoro 120 miliona tona emisija metana 2023. godine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti