Nova toplana na biomasu u Majdanpeku puštena u rad

Foto-ilustracija: Unsplash (Alain Duchateau)

U rad je puštena nova toplana na biomasu u Majdanpeku, a radovi na izgradnji započeti su prošle godine.

Njenom izgradnjom iz upotrebe se u Majdanpeku izbacuje mazut, čime će emisije sumpor-dioksida u potpunosti biti eliminisane, rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike i dodala da će takođe i emisije ugljen-dioksida biti smanjene za 93 odsto.

Kako je istakla, u izgradnji toplane učestovale su domaće kompanije, kao i domaća oprema koja je ugrađena, što je važno zbog upošljavanja domaće privrede u celom lancu vrednosti, a ukupna vrednost investicije iznosi 5,5 miliona evra.

Prema rečima ministarke, Majdanpek je četvrta lokalna samouprava u Srbiji u kojoj je izgrađena toplana na biomasu kroz program Ministarstva sa nemačkom razvojnom bankom KfW i donacijom Švajcarske konfederacije. Pre Majdanpeka nove toplane na biomasu izgrađene u Malom Zvorniku, Priboju i Novom Pazaru i ukupno je u sve četiri lokalne samouprave uloženo 26,75 miliona evra.

Ministarka je ukazala da je dogovoren nastavak saradnje sa KfW bankom u drugoj fazi ovog programa, vrednoj 32 miliona evra.

„Do sada su šest gradova i opština potvrdili zainteresovanost za učešće u programu – Prijepolje, Bajina Bašta, Niš, Rača, Novi Pazar, Majdanpek, što će doprineti daljem smanjenju emisija štetnih emisija gasova, kao i gubitaka na mreži. Ove projekte već pripremamo i počećemo sa realizacijom sledeće godine”, rekla je ministarka.

Pročitajte još:

Dragan Popović, predsednik opština Majdanpek, rekao je da zahvaljujući novoj toplani na biomasu Majdanpek postaje ekološki čisto mesto s obzirom da se mazut više neće koristiti u daljinskom grejanju.

„Izgradnjom nove toplane na biomasu u Majdanpeku sve se menja s obzirom da smo u prethodnom periodu imali probleme sa grejanjem i mazutom koga je bilo teško nabaviti. Majdanpek je opština koja je više od 70 odsto pošumljena i bilo je logično što smo se opredelili da koristimo drvnu sečku za grejanje, zahvaljujući kojoj eliminišemo zagađanja i smanjujemo troškove za 50 odsto’’, rekao je Popović.

Kako je naveo, grejanje u Mandapeku je stabilno 24 sata, a u narednom period će biti rekonstruisana i toplovodna mreža.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti