Budućnost proizvodnje energije u Japanu u snazi priobalskog vetra

Foto: Unsplash / Nicholas Doherty

U cilju sprečavanja globalnog zagrevanja i zaštite životne sredine, gotovo sve zemlje sveta obavezale su se na postizanje nulte emisije do 2050. godine.

Ovo ne znači da će doći do potpune obustave emisije štetnih gasova, već da će atmosfera biti u stanju da održava balans, te da neće doći do dodatnog zagrevanja Planete.

Jedna od zemalja čiji je cilj postizanje nulte emisije je i Japan, koji je napravio svoju strategiju kako bi se realizovao ovaj globalni projekat.

Za razliku od Japana, nekoliko zemalja među kojima je i Australija nisu su se obavezale da postignu ovaj cilj, dok je Kina dodelila drugačiji rok – klimatsku neutralnost ova mnogoljudna država postići će do 2060. godine.

Ipak, ovih dana veliku pažnju privlači Japan i njihov način borbe za budućnost sveta. Tamo su se opredelili da klimatsku neutralnost postignu pomoću veće upotrebe vetra za proizvodnju energije.

Do 2011. godine, nuklearna energija bila je nacionalni prioritet u Japanu i proizvodila je 30 odsto ukupne električne energije, ali nakon incidenta u Fukušimi 2011. godine, popularnost nuklearne energije je drastično opala.

Od marta 2020. godine, od ukupno 54 nuklearna reaktora samo 9 su bili u funkciji, a 24 reaktora je u procesu gašenja.

Japan sada intenzivno ulaže u obnovljive izvore energije, a kako je dužina obale ove zemlje 29.751 kilometara, ne čudi što su se Japanci opredelili za izgradnju vetroturbina u moru, nedaleko od obala.

“Vetar u blizini obala je izvor energije u budućnosti”, navode u Ministarstvu ekonomije u Japanu, a cilj je da se upotreba priobalskog vetra za proizvodnju energije uveća četiri puta u odnosu na dosadašnju upotrebu.

Planirana je izgradnja vetroturbina kapaciteta 45 GW do 2040. godine, a privremeni cilj je izgradnja turbina kapaciteta od 10 GW do 2030. godine. Procenjeno je da priobalski vetar u Japanu ima kapacitet od ukupno 608 GW.

Za sada je još uvek dominantna proizvodnja električne energije sagorevanjem fosilnih goriva, ali je u Ministarstvu ekonomije, trgovine i industrije u Japanu saopšteno se radi na značajnom uvećavanju proizvodnje energije upotrebom priobalskog vetra, što će doprineti otvaranju još oko 80.000 novih radnih mesta dok će se emisija ugljenika smanjiti za 71 miliona tona.

Time bi Japan postao globalni lider u upotrebi energije priobalskog vetra, a samo do pre dve godine bilo je iskorišćeno svega 65,6 MW od ukupnog kapaciteta vetra na obalama.

Milena Maglovski 

https://www.youtube.com/watch?v=hQwgXrb3XPs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti