Japan nastavlja da pomaže Sarajevu u borbi za zaštitu životne sredine

Foto-ilustracija: Unsplash (Markus Winkler)

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto sastao se u ponedeljak sa ambasadorom Japana u Bosni i Hercegovini Makoto Itom i sa njim razgovarao o novim projektima, ali i nastavku sprovođenja „Zelenog kantonalnog akcionog plana“ (GCAP), sa ciljem ažuriranja Kantonalnog plana zaštite životne sredine.

Ovaj projekat urađen je prema EBRD metodologiji, a podrazumeva uključivanje kantona u „Zelene gradove EBRD-a“, a čitav projekat finansira vlada Japana.

To je instrument od 950 miliona evra koji nudi sveobuhvatan poslovni model za zeleni urbani razvoj, kombinujući strateško planiranje sa investicijama i prateću tehničku pomoć.

Sarajevo je treći grad u Bosni i Hercegovini koji se pridružio „Zelenim gradovima EBRD-a“ i započeće sa izradom akcionog plana.

Sarajevski „GCAP“ formalno je pokrenuo premijer Forto, a to znači da Kantonalni plan zaštite životne sredine ima spisak projekata za čiju je realizaciju u narednih nekoliko godina potrebno oko 500 miliona KM (preko 250 miliona evra).

Foto-ilustracija: Unsplash (Azgan Mjeshtri)

„Ovo je dobar plan koji se može poboljšati i koji će nam svojom metodologijom i identifikovanjem prioritetnih projekata u oblasti zaštite životne sredine, omogućiti lakši pristup međunarodnim fondovima – Evropskoj banci za obnovu i razvoj, odnosno grantovima i kreditnim sredstvima kako bismo ih brže implementirali i poboljšali kvalitet života u Kantonu Sarajevo „, naglasio je premijer Forto.

Ovom prilikom premijer je najavio da planira da projekat „GCAP“ usvoji Vlada Kantona Sarajevo na sednici krajem meseca, kako bi već u martu mogao biti poslat na razmatranje Skupštini KS. Najavio je da bi nakon toga mogla da počne njegova realizacija.

„Vlada Japana pokazala je spremnost da pomogne Kantonu Sarajevo, pre svega donirajući vozila javnog prevoza, i unapređenjem transporta uopšte“, naglasio je premijer.

Na sastanku je bilo reči i o novim projektima koje je vlada Japana spremna da finansira, pre svega o onima koji se odnose na kvalitet vazduha, medicine, obrazovanje i zaštitu voda, ali i o drugim.

Ambasador Ito, podsetio je da je prošlo 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Japana i Bosne i Hercegovine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti