Zaštićene vrste ponovo na meti krivolova

Foto-ilustracija: Pixabay

Veoma retku i strogo zaštićenu vrstu sove buljine (Bubo bubo) pokušali su da spasu članovi Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore. Ovom centru za pomoć su se obratili građani koji su povređenu sovu primetili kod Tehničkog fakulteta u Podgorici.

Kako se navodi u saopštenju, sova je pronađena u veoma lošem stanju, a CT snimak pokazao je tragove sačme. Ptica je dugo bila u mukama i imunitet joj je veoma oslabio zbog trovanja olovom, i nažalost nije joj bilo spasa.

Sova buljina (Bubo bubo) najveća je sova na svetu, ima uočljive uške na glavi i njen raspon krila dostiže i do 1,7 metara. Posebnu pažnju privlači i zbog toga što ima narandžaste oči.

“Dodatno zabrinjava činjenica da je u pticu pucano u više navrata, što dokazuje snimak na kojem se vide tragovi dve vrste oružja, najverovatnije vazdušne puške i sačmarice. Velika ušara je zakonom zaštićena vrsta i ubijanje je strogo zabranjeno i počinjeno je krivično delo – krivolov. U proteklih par godina, svedočili smo i drugim problemima sa kojim se ova značajna vrsta suočava, pa je tako osim krivolova, bila žrtva trovanja i elektrokucije”, navodi se u saopštenju Centra za zaštitu i proučavanje ptica

Nažalost, ovo nije jedini primer ubijanja zaštićenih vrsta u Crnoj Gori. Nedavno je pronađen ranjeni pelikan, koji je nakon oporavka pušten u prirodu.

Beloglavi sup, koji je praćen uz pomoć satelitskog odašiljača, nekoliko dana nakon dolaska sa Cresa postao je meta krivolovaca. 

Veliki broj slučajeva ubijanja zaštićenih vrsta mora da bude alarm za hitno rešavanje problema u oblasti krivolova, poboljšanjem rada inspekcijskih organa i harmonizacijom propisa koji uređuju oblast lovstva. Prema analizama Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore, gotovo u potpunosti izostaje reakcija nadležnih organa kada je reč o procesuiranju počinilaca ovog krivičnog dela.

“Sve dok se to ne promeni, naše nebo će biti zamka za ptice”, navodi se u saopštenju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti