Bioplastika se razgradi za godinu dana

Foto-ilustracija: Pixabay

U borbi sa plastikom može nam pomoći bioplastika, ali na koje sve načine?

Plastika predstavlja veliki problem kad je u pitanju zagađenje životne okoline. Jednoj plastičnoj kesi potrebno je i nekoliko stotina godina da se razgradi u prirodi. Veliki problem predstavlja ogromna količina nerazgradivog otpada koja naposletku završava u okeanima. Na taj način postaje pretnja za morski svet, jer se morske životinje neretko „hrane“ plastikom, a često se u nju i upletu. Nažalost, ishodi ovih situacija su uglavnom tragični.

Bioplastika je veoma slična plastici, ali je biorazgradiva. Napravljena je od materijala iz obnovljivih izvorabiomase.

Brojne su kompanije koje pokušavaju da pronađu adekvatno tehnološko rešenje za saniranje i ublažavanje ovog problema.

Foto-ilustracija: Pixabay

Italijanska kompanija „Novamont“ počela je da proizvodi bioplastiku koja je razgradiva u moru. Razvili su bioplastiku od sastojaka biljnog porekla i biorazgradivih polimera. Tokom ispitivanja potvrdilo se da je počela da se razgrađuje već u roku od jednog meseca, a nakon godinu dana se gotovo u celosti raspala, odnosno razgradila se skoro potpuno. Zaključeno je da njihova bioplastika ima karakteristike poput papira pri biorazgradnji u morskom okruženju. Nije se pokazalo da njihovi proizvodi imaju negativan uticaj na živi svet u moru.

Njihova bioplastika Mater-Bi koristi se za određene ambalaže za jednokratnu upotrebu, ali i u poljoprivredi, kao i za pakovanje farmaceutskih i kozmetičkih preparata. Neka njihova pakovanja razgrađuju se i u zemlji.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti