Aktivisti u Nemačkoj zauzeli elektranu na ugalj

Foto-ilustracija: Unsplash (Wil Stewart)

Savezni kabinet nemačke vlade je 29. januara usvojio predlog zakona o smanjenju i ukidanju proizvodnje električne energije iz uglja, koji sadrži propise o smanjenju i prestanku proizvodnje električne energije iz uglja i lignita i poništavanju izdatih sertifikata o ugljen-dioksidu. Njime se propisuju visine naknada za potrošače električne energije u slučaju povećanja cena električne energije zbog ukidanja uglja, isplate naknada za prilagođavanje starijih radnika u sektoru uglja kako bi se olakšalo njihovo penzionisanje i promocije konverzije uglja u fleksibilnu i klimatski povoljniju proizvodnju električne energije.

Vlada Nemačke je u decembru prošle godine objavila novi paket mera za borbu protiv klimatskih promena vredan 54 milijarde evra, od kojih je više od 45 miliona evra planirano nameniti operatorima elektrana na ugalj, zaposlenima i regijama na koje će najviše uticati napuštanje uglja. Nemačko sporo napuštanje uglja predstavlja pretnju evropskim naporima za ublažavanje klimatskih promena, jer drugim članicama EU-a koje su zavisne od uglja, poput Mađarske, Poljske i baltičkih država, šalje signal da nemaju potrebu za ubrzanjem tog procesa.

Novi zakon ima za cilj postupno napuštanje uglja i to najkasnije do 2038. godine, a zatvaranje prvog postrojenja na ugalj predviđeno je za kraj godine. No, uprkos tome, ovog leta se u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija na distribucijsku mrežu očekuje priključenje novog postrojenja „Datteln 4″, snage 1.100 MW, za koje se tvrdi da će „zagađivati manje od starijih postrojenja.“ Nemačka ministarka životne sredine Svenja Šulce pozdravila je predlog novog zakona i naglasila da predstavlja „važan doprinos zaštiti klime.“

„Ovim zakonom šaljemo važan međunarodni signal i dokazujemo da industrijski visokorazvijena zemlja može da ostvari energetsku tranziciju i sa proizvodnje električne energije iz uglja pređe na obnovljive izvore energije i istovremeno stvori nove ekonomske izglede za regije u kojima je iskorišćavanje uglja još uvek važna grana ekonomije“, dodala je Schulze.

Foto: Facebook (screenshot)

Međutim, to mišljenje ne dele aktivisti iz inicijativa „Ende Gelände“ i „DeCOALonize“ koji su novi zakon o smanjenju i ukidanju proizvodnje električne energije iz uglja nazvali „katastrofalnim“ i pozvali na „trenutno ukidanje uglja.“ U nedelju ujutru 150 aktivista ovih organizacija blokiralo je elektranu „Datteln 4“, kao i dve dizalice koje se koriste za umetanje uglja na transportne trake. Ovom akcijom protestvovali su protiv novog zakona, ali i protiv kršenja ljudskih prava u područjima vađenja uglja u Kolumbiji i Rusiji.

„Danas smo zauzeli postrojenje „Datteln 4“ kako bismo političarima i grupi „Uniper“ jasno i glasno poručili da nećemo tolerisati puštanje u pogon nove elektrane na ugalj, planirano u 2020. godini. Zakon o uglju je katastrofa kojom se krećemo prema svetu toplijem za 4-6 stepeni. Borićemo se protiv ovog postrojenja kao što smo se ranije borili za Hambeker šumu“, izjavila je glasnogovornica inicijative  „Ende Gelände“, Ketrin Henberger.

Inicijativa „Ende Gelände“ se od 2015. godine specijalizovala za organizaciju masovnih akcija građanske neposlušnosti i svake godine mobilizuje na hiljade uglavnom mladih ljudi, za svoje spektakularne blokade elektrana na ugalj. „Ende Gelände“ se smatra delom međunarodnog pokreta za klimatsku pravdu, a svoj zahtev za napuštanje uglja, o kojem se danas široko raspravlja u medijima i civilnom društvu, inicijativa je uspešno nametnula u roku od tri godine.

Izvor: S.F./Ekovjesnik  

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti