U Njujorku usvojen zakon koji će spasiti veliki broj ptica selica

Foto-ilustracija: Unsplash (Ben O’Bro)

Gradsko veće Njujorka sada zahteva da se staklene površine novih zgrada izmene korišćenjem materijala, što će ih pticama učiniti lakše uočljivim. Zakon „Bird friendly materials”, koji je velikom većinom glasova usvojen sredinom meseca, stupa na snagu u decembru 2020. i ima za cilj smanjenje smrtnosti ptica selica koje stradaju zbog zaletanja u staklene građevine. Novi zakon podržali su Američki institut arhitekata i Američko društvo za zaštitu ptica (American Bird Conservancy), kao i njujorška organizacija „Audubon“, koja već godinama štiti ptice u pet gradskih opština.

Zakon preporučuje upotrebu sinterisanog stakla

Zakon donosi skup smernica za dizajn i gradnju prilagođenih pticama koje preporučuju upotrebu sinteriranog stakla (sinter), na čijoj se površini nalaze keramičke linije ili isprekidane oznake. Očekuje se kako će upotreba takvog materijala visoke staklene građevine lakše učiniti vidljivim za ptice i smanjiti njihovo zaletanje u pročelja tornjeva. Nov zakon će se primenjivati na sve novogradnje i izmene postojećih staklenih zgrada, ali i na sve nove konstrukcije izgrađene na zelenim krovovima bez obzira na visinu zgrada.

Zabrinutost za sigurnost ptica selica u SAD-u

Prema procenama Američkog društva za zaštitu ptica, svake godine na severnoameričkom kontinentu zaletanjem u stakla visokih zgrada strada 600 miliona ptica, dok je njujorško društvo „Audubon“ ustanovilo da tako samo u Njujorku svake godine strada preko 90.000 ptica. Ranije ove godine bilo je reči o istraživanjima koja su otkrila da stakleni tornjevi u SAD-u godišnje ubiju na milione ptica, a procene se kreću od 100 miliona do čak jedne milijarde ptica.

Gusto naseljena i izgrađena urbana područja Njujorka i Čikaga navedena su kao najsmrtonosnija za ptice selice jer se nalaze na njihovoj glavnoj migracionoj ruti. Visoki stakleni tornjevi predstavljaju poseban problem jer presecaju smerove kretanja ptica, a njihova veštačka rasveta i reflektujuće površine često zbunjuju ptice.

Foto-ilustracija: Unsplash (Barth Bailey)

Jedno od novijih istraživanja uzroka pada populacije ptica za 29 odsto na severnoameričkom kontinentu (čak 3 milijarde ptica u odnosu na 1970. godinu), uz klimatske promene i gubitak prirodnih staništa i izvora hrane, kao glavni uzrok navodi upravo njihovo zaletanje u stakla. Stoga su brojni severnoamerički gradovi doneli smernice za građevinski sektor kako bi izgrađenu urbanu okolinu učinili sigurnijom za ptice selice.

Podsetimo se, San Francisko je bio prvi veći grad u SAD-u koji je 2011. godine usvojio standarde za zgrade sigurne za ptice. Vodič za dizajn Odseka za planiranje San Franciska savetuje koje vrste stakla odbijaju ptice, a u njemu se navodi i kako su za ptice opasne sve zgrade u krugu 90 metara od njihovog urbanog utočišta. Američka savezna država Minesota i neki manji kalifornijski gradovi takođe su doneli slične pravilnike. Kanadski Toronto je takođe objavio svoj vodič s „najboljim primerima za izbor stakla prilagođenog pticama“. Vodič je objavljen još 2007. godine, a primenilo ga je još nekoliko gradova širom Severne Amerike, čime se Toronto potvrdio kao vodeći grad u području zaštite ptica.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti