Porast broja leptira, moljaca i vilinih konjica u Britaniji

Foto: Wikipedia/Jean-Pol Grandmont

U Britaniji je ova godina koja se polako bliži kraju bila veoma pogodna za određene vrste, poput leptira, moljaca i vilinih konjica. Kako je procenio Nacionalni fond Velike Britanije, toplo vreme i vlaga uticali su na priliv migratornih leptira. Ipak, suša i požari u nekim delovima zemlje otežali su opstanak planinskim zečevima, kao i vodenim voluharicama i pojedinim vrstama žaba.

Ipak, najprimetnija je navala leptira, i to različitih vrsta, te su se širom zemlje mogli videti plavi leptir, kao i leptir čkaljevac, koji je i najčešči u Britaniji. Inače, čkaljevci su migratorna vrsta koja naseljava gotovo čitav svet, izuzev Južne Amerike. S proleća doleću iz Afrike i Male Azije u Evropu.

Populacija plavog leptira se tokom godina uvećavala, ali u zimskim uslovima je retko opstajala. Ove zime je i to drugačije, te se veruje da im odgovara temperatura.

Susreti sa ovim vrstama u ovakvom, drugačijem broju nego ranije, jesu jedna od posledica klimatskih promena.

S jedne strane, svakako se porast broja određenih vrsta može smatrati pozitivnom promenom, ali svaka promena sa sobom nosi i određene izmene u čitavim ekosistemima, te utiče i na kvalitet zemljišta, kao i potencijalnu pojavu invazivnih vrsta i negativan uticaj na domaće vrste.

Foto: Wikipedia/Peter Trimming

Veliki procenat smrtnosti zabeležen je kod morskih ptičara, čija se populacija tokom godine prepolovila.

Primećeno je ranije mrešćenje, što pokazuje da riblji svet pokušava da se prilagodi promenama.

Ovo je bila godina procvata trave, ali i to je izazvalo određene probleme za divlje cveće, kao i posledično za oprašivače.

Mnoge vrste se povlače sa nekadašnjih staništa koja su promenjena zbog globalnog zagrevanja. Stručnjaci veliku opasnost vide u verovatnoći da tokom narednih godina možemo svedočiti izumiranju brojnih vrsta, čak i onih za koje još uvek nije ustanovljena ugroženost.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti