Gotovo 140.000 evra uloženo u dečija igrališta u Podgorici

Foto: Glavni grad Podgorica

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković i direktorka gradskog preduzeća „ZeleniloDaca Popović, sa saradnicima, obišli su danas jedno od šest novih igrališta na području grada, u Ulici Vasa Raičkovića.

“Danas imamo zadovoljstvo da konstatujemo da su u susret narednoj godini zajedničkim snagama gradska uprava i gradska preuzeća izgradili, odnosno rekonstruisali šest dečijih igrališta u različitim delovima grada. Upravo je to ono na šta se vrlo ćesto žale naši sugrađani kada komentarišu situaciju u gradu, pa ćete vrlo često čuti da ne postoji dovoljan broj dečijih igrališta. Naš utisak je nešto drugačiji, mi mislimo da ih ima dovoljno, ali da možda stanje u kojem se igrališta nalaze ili u kojem su se nalazila nije bilo zadovoljavajuće. Upravo zato smo rekonstruisali jedan broj njih i u te svrhe opredelil gotovo 140.000 evra. Igrališta su rađena po najsavremenijim standardima, koji važe u ovoj oblasti.

„Ugrađivali smo modernu i za decu bezbednu tartan podlogu, što značajno poskupljuje te projekte i osim toga obnovili sprave i mobilijar i posadili oko 100 mladica, kako bismo nastavili sa praksom ozelenjavanja našeg grada. Ovo je rezultat timskog rada na nivou glavnog grada. Nažalost, ne možemo biti do kraja zadovoljni zbog odnosa koji jedan deo naše društvene zajednice ima prema tim objektima, jer se i dalje suočavamo sa problemom vandalizma. Oni pripadaju najmlađima, zato treba svi da se potrudimo da imamo civilizovan odnos prema ovom sadržaju“, istakao je Vuković.

„Slični projekti nastavljaju se i naredne godine, do kraja 2020. godine ćemo dobiti barem desetak novih ili rekstruisanih igrališta. Tu se priča oko uređenja zelenih površina ne završava. Kao što znate, u toku je realizacija projekta MIKRO020. Nedavno je uređen plato u Ulici Oktobarske revolucije, pre toga u Ulici Princeze Ksenije i koristim priliku da informišem javnost da ćemo vrlo brzo privesti kraju izgradnju novog parka na platou prekoputa gimnazije gde smo nedavno postavili i spomenik Ivanu Crnojeviću. Takođe, započeli smo i realizaciju projekata većeg obima poput raspisivanja konkursa za JPP za uređenje četiri park-šume na teritoriji ne samo glavnog grada, nego i Opštine Golubovci – Balabani i Beglaci, Tološka i Zlatička šuma, a samo u poslednja dva bi trebalo da bude uloženo preko milion evra“, zaključio je gradonačelnik.

„Samo u poslednjih nekoliko meseci u Bloku VI smo izgradili potpuno novo dečje igralište i kompeltno rekonstruisali dečje igrališe u Ulici Vasa Raičkovića i u Ulici Serdara Jola Piletića, igrališta su opremljena bezbednom podlogom da bi se deca bezbrižno igrala, sprave su od metalne konstrukcije kako bi im bio duži vek upotrebe.

Foto: Glavni grad Podgorica

Radovi koji su prethodili postavljanju tartana i dečijeg mobilijara su takođe značajni – od obeležavanja površine, preko skidanja površinskog sloja, stavljanja ivičnjaka, betoniranja, tamponiranja itd. Pored toga, svako igralište je pratila i ugradnja parkovskog mobilijara, postavljanje klupa, a sva igrališta smo oplemenili određenim vrstama stabala. Vrednost igrališta u Ulici Vasa Raičkovića je 25.644 evra, Bloku VI 40.515 evra, Serdara Jola Piletića 19.211 evra, Bloku V 29.939 evra, Bulevaru Ivana Crnojevića 8.536 evra, Ulici Svetozara Markovića 12.0274 evra. Potrudićemo da se u narednoj godini i deci iz drugih delova grada stvorimo prostor za igru i zabavu. Još jednom želim da uputim apel građanima da čuvaju gradski mobilijar, jer smo ove godine uložili preko 20.000 eura u rekonstrukciju igrališta, a to su upravo sredstva kojima je moglo biti izgrađeno još jedno novo igralište“, zaključila je direktorka „Zelenila“ Daca Popović.

Izvor: Glavni grad Podgorica

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti