Novi vodovod za 400 domaćinstava u Crnoj Gori

Foto-ilustracija: Unsplash (Vishal Banik)

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković obišao je nove vodovode u Lješanskoj nahiji, selima Berislavci i Vranići u četvrtak, 12. decembra.

Obilazeći vodovod u Lješanskoj nahiji, zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom poljoprivrede Milutinom Simovićem, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je priveden kraju projekat koji je važan ne samo za Lješansku nahiju, nego za ceo glavni grad, a to je rekonstrukcija značajnog dela primarne i sekundarne vodovodne mreže ukupne dužine 8 km, vrednosti preko 230.000 evra koje je investirao Glavni grad.

“Na ovaj način mi trajno rešavamo pitanje vodosnabdevanja za stotinak domaćinstava ovog kraja koja su u proteklom periodu zbog slabog kvaliteta mreže imali brojne probleme i ovdje se priča oko ulaganja u vodovodnu mrežu kada je ovaj kraj u pritanju ne završava”, naglasio je gradonačelnik, dodajući da već sutra kreću radovi na projektu koji će trajno promeniti stanje u ovom delu grada, a to je izgradnja novog vodovoda koji će se snabdevati sa izvorišta Kaluđerovo oko.

Sredstva za realizaciju prve faze projekta, kojim će se povezati izvorište sa budućim rezervoarom u Kamenici u iznosu  od 270.000 evra obezbedila je Vlada Crne Gore i taj deo posla završiće se do proleća naredne godine.

Vuković je saopštio da će Galvni grad nastaviti dalje da radi na rekonstrukciji postojeće sekundarne mreže za šta je opredijeljeno 200.000 evra, a da će Vlada investirati preko 200.000 evra u rekonstrukciju crpnih stanica, izgradnju pomenutog rezerovara, tako da će ulaganje Glavnog grada i Vlade Crne Gore kada je vodovodna mreža na teritoriji Lješanske nahije u pitanju u narednih godinu dana prebaciti milion evra.

“To govori o tome koliko smo posvećeni rešavanju ovog pitanja, jer znamo da je u prethodnom periodu bilo puno problema sa vodosnabdevanjem u ovom kraju, a sve u skaldu sa strateškim opredeljenjem Valde da obezbedi optimalne uslove za život i bavljenje poljoprivredom u svim ruralnim krajevima Crne Gore, a Glavni grad se trudi i uspeva da tome značajano doprinese”, zaključio je Vuković.

Nakon vodovoda u Lješanskoj nahiji gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković i predsednica Opštine Golubovci Tanja Stajović predali su građanima na upotrebu vodovod u zetskom selu Berislavci, a gradonačelnik i direktor „Vodovoda i kanalizacije“ i Filip Makrid pustili su u rad i novi vodovodni sistem u Vranićima.

„Mi na ovaj način rešavamo pitanje vodosnabdevanja za oko 150 domaćinstava Zete i koristim priliku da najavim da ćemo i u narednom periodu ostati posvećeni pitanju vodosnabdevanja u ovom i svim drugim krajevima grada, posebeno na seoskim područjima, jer to znači ne samo bolji kvalitet života, nego i nove mogućnosti korišćenja značajnih prirodnih potencijala i unapređenje poljoprivredne proizvodnje“, istakao je gradonačelnik Vuković nakon puštanja u rad novog vodovoda u Berislavcima dužine 4,5 km koji izgradilo preduzeće „Vodovod i kanalizacija“, uz značajnu finansijsku podršku Vlade Crne Gore, odnosno Uprave javnih radova.

On je saopštio da je budžetom Glavnog grada za narednu godinu predviđeno 200.000 evra za izgradnju sekundarne mreže u selu Ponari i nedostajuće vodovodne mreže u centralnom delu Golubovaca i dodao da će do kraja sedmice biti raspisan tender za izgradnju primarnog cevovoda za novi vodovod u selu Ponari koji će finasirasti Vlada Crne Gore.

„Realizacijom ova dva projekta mi u nekih godinu dana na području Zete dobijamo preko 10 km nove vodovodne mreže“, zaključio je gradonačelnik.

Foto-ilustracija: Unsplash (Sasikan Ulevik)

Direktor „Vodovoda i kanalizacije“ Filip Makrid je nakon predaje na upotrebu vodovoda u Vranićima izjavio da će taj sistem pomoći da oko 120 domaćinstava gornjeg dela Vranića bude uredno snabdeveno vodom. On je saopštio da je projekat vredan oko 150.000 evra i izrazio uverenje da svi budući potrošači u ovom delu grada neće imati problem sa snabdevanjem vodom. „Veliko nam je zadovoljstvo što smo ovaj projekat realizovali u saradnji sa lokalnom zajedniicom i ovo predstavlja dobar primer uspješne saradnje Glavnog grada i lokalne zajednice, kao i pravi način i kako ubuduće treba rešavati probleme vodosnabdevanja u prigradskim delovima grada“, naglasio je Makrid.

Ispred građana mesne zajednice, zahvalnost gradskoj upravi i gradonačelniku Vukoviću, na efikasnom rešavanju problema vodosnabdevanja značajnog dela Vranića uputili su predsednik Odbora poverenika mesne zajednice Tološi Slavko Bugarin i član Milija Kovaćević.

Izvor: Glavni grad Podgorica

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti