Francuska potpuno izbacuje štapiće za uši iz prodaje

Foto-ilustracija: Pixabay

Od 1. januara 2020. ovaj plastični proizvod, izuzetno opasan za životnu sredinu, ali i zdravlje potrošača, konačno  se izbacuje s polica francuskih prodavnica! Plastični štapići za uši koriste se u nezamislivo velikim količinama i često se ubrajaju među proizvode koji su najveći i najopasniji izvor zagađenja životne sredine. Zato su mnogi ekološki osvešćeni francuski potrošači s odobravanjem dočekali vest o njihovoj zabrani.

Naime, procenjuje se kako u kanalizacijskim odvodima, ali i na obalama i u svetskim morima, godišnje završi neverovatna količina od oko 1,2 miliona tona ovog opasnog otpada. Zahvaljujući primeni zakona koji je Narodna skupština u Francuskoj usvojila još 20. jula 2016, francuski kupci više neće imati mogućnost kupovine ovog proizvoda jer će od 1. januara 2020. na policama francuskih trgovina moći da se prodaju isključivo štapići koji su u potpunosti izrađeni od pamuka.

I lekari već duže vremena upozoravaju kako su štapići za uši zapravo vrlo štetni za zdravlje ljudi, a njihova se upotreba preporučuje isključivo za čišćenje spoljnog dela uha. No, neprimerenim korištenjem ljudi ugrožavaju svoje zdravlje i rizikuju povredu bubne opne. Takođe, štapićem se odstranjuje samo deo voska iz uha, dok se ostatak gura još dublje u uho, gde se nakuplja i postaje sve gušći.

S gledišta zaštite životne sredine, plastični štapići za uši su uzrok velikog ekološkog problema jer ih mnogi potrošači nakon upotrebe neodgovorno bacaju u toalet. Štapići na taj način dospevaju u kanalizaciju, ali i dalje u mora i reke. Zbog toga su ovi proizvodi prava noćna mora za komunalne kompanije koje se bave prečišćavanjem otpadnih voda, jer se vrlo teško uklanjaju kada dospeju na rešetke prečišćivača.

Foto-ilustracija: Unsplash (Andrei Ciobanu)

Francuski proizvođači su na raspolaganju imali čak četiri godine kako bi se pripremili za primenu novog zakona i na tržištu ponudili štapiće koji su u potpunosti izrađeni od pamuka, ali i alternativne proizvode koji su sigurni za ljudsko zdravlje. Francuske novine „Le Parisien“ u svom videu daje pregled alternativnih proizvoda pomoću kojih se uši i dalje mogu čistiti, ali na način kojim se ne ugrožava životna sredina.

Podsetimo, na izbacivanje plastičnih štapića za uši s polica svojih trgovina još su se ranije odlučili neki veliki britanski trgovački lanci, ali Škotska je ipak prva u Ujedinjenom Kraljevstvu koja je uvela zabranu njihove proizvodnje i prodaje. Takođe, u skladu s naporima za smanjenje korištenja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, s plastičnim štapićima za uši su se od 1. januara 2019. oprostili i Italijani. Vlada Republike Hrvatske još uvek okleva oko trajne zabrane ovog i ostalih štetnih plastičnih proizvoda.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti