Podgorica dobila pametne parkove

Foto: Glavni grad Podgorica

Zelenilo Podgorica, Glavni grad i Crnogorski Telekom juče, 17. oktobra, u Njegoševom parku u Podgorici su predstavili zajednički projekat „Pametni parkovi“. Reč je o inicijativi podgoričkog Zelenila, a projekat je predstavljen kao deo kampanje „Svet novih mogućnosti“, kroz koju je Telekom građanima Podgorice poklonio pametne klupe crnogorskog proizvođača URB-A i internet hotspotove za sedam gradskih parkova.

U prvoj fazi projekta, pametne klupe su postavljene u Njegoševom, Karađorđevom, Dečjem parku i parku na Kruševcu, a ceo projekat će biti završen do kraja sledeće godine. Iz Telekoma podsećaju da su pametni parkovi, nakon pametnog parkinga i sistema za monitoring kvaliteta vazduha i nivoa buke, još jedno u nizu pametnih rešenja koja Glavni grad implementira sa Telekomom.

Zamenica gradončelnika dr Slađana Vujačić istakla je da je neophodno bolje čuvati zelene površine: „Danas zvanično pokrećemo projekat „Pametni parkovi“. Imali ste prilike da vidite da je Glavni grad u prethodnom periodu pokrenuo jedan zeleni paket kojem pripada niz zelenih projekata, a sa ciljem da menjamo svest građana kada je ova tema u pitanju. Nešto radimo samostalno, nešto u saradnji sa društveno odgovornim pojedincima i kompanijama. Na ovaj način revitalizujemo gradske parkove, odlučili smo da do kraja ove godine pokrijemo Wi-Fi signalom nekoliko gradskih parkova i to Njegošev, Karađorđev, Dečji park na Kruševcu i parkovsku površinu koja se nalazi u blizini dvorca na Kruševcu. Osim što je ovo način da menjamo svest građana o tome da je neophodno bolje čuvati parkovske površine, ovo je način i da vratimo dominantno mlade ljude u parkove, prateći savremene tehnologije”, saopštila je ona.

„Zajedno sa Zelenilom i Glavnim gradom promovišemo parkove kao zelene oaze u kojima građani Podgorice i sve brojniji turisti tokom najvećeg dela godine mogu da provode vreme, završavajući obaveze za koje im je neophodan internet, koji su do sada tražili u kafićima. Želja Telekoma je da Podgorica dobije titulu pametnog grada i tako se upiše na evropsku mapu gradova koji svojim stanovnicima omogućavaju da osete prednosti digitalnog društva i postanu deo sveta novih mogućnosti. Nastavićemo da radimo na tome sa Glavnim gradom jer kao deo Dojče Telekom grupe posedujemo napredna rešenja, standarde i ekspertizu za transformaciju Podgorice u evropski pametni grad“, kazala je Gordana Spahić, rukovodilac marketinga u Telekomu.

Foto: Glavni grad Podgorica

“S obzirom na vreme u kojem živimo i nove internet generacije, a sa ciljem da omladinu vratimo u parkove, došli smo na ideju da u parkovima Podgorice, izvršimo implementaciju internet mreže. Crnogorski Telekom prepoznao je ovu ideju kao pozitivan primer društvene odgovornosti i donirao pametne klupe i internet mrežu za svih sedam podgoričkih parkova. Prva faza realizacije ovog projekta obuhvatila je četiri parka (Njegošev, Karađorđev, Kruševac i Dječiji) dok će naredne godine isto biti izvršeno i u preostala tri gradksa parka. Svedoci smo da naša omladina sve više vremena provodi u kućama, zatvorenom prostoru, zagušljivim kafićima i sličnim objektima gde postoji besplatan Wi-Fi omogućen od strane vlasnika objekata. Naš cilj je da podignemo svest građana, naročito tinejdžerske populacije, i omogućimo im da svoje aktivnosti vezane za mobilne telefone ili računare mogu obavljati na otvorenom prostoru, na svežem vazduhu, okruženi zelenilom, čime bi spojili lepo i korisno”, istakla je izvršna direktorka „Zelenila“ Daca Popović i dodala da se nada da će se u narednom periodu ostvariti nova saradnja i realizovati i drugi projekati sa Glavnim gradom i Crnogrorskim Telekomom, koji će biti od velikog značaja, kako za grad tako i za građane.

Osim klupa, svaki park dobio je po jedan hotspot za bežični internet koji je postavljen u centralnom delu parka, dok će u Dečjem parku biti aktiviran mobilni internet.

Do kraja sledeće godine pametne klupe i internet dobiće Kraljev park, park na Pobrežju i park Ivana Milutinovića.

Izvor: Glavni grad Podgorica

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti