Poboljšanje kvaliteta života u Beogradu postiže se brigom o zaštiti životne sredine

Foto: Grad Beograd

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević prisustvovao je danas primopredaji ekoloških multifunkcionalnih vozila Javno-komunalnom preduzeću „Zelenilo – Beograd”. Vozila su nabavljena sredstvima Sekretarijata za zaštitu životne sredine za potrebe održavanja zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji grada Beograda.

Događaju je prisustvovala sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević i direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević.

Nikodijević je istakao da će nabavka novih vozila pomoći „Zelenilu” u redovnim aktivnostima, ali i biti značajna pomoć za druge projekte koji će biti realizovani u Beogradu.

„Želeo bih da iskoristim priliku da nekoliko dana ranije čestitam JKP „Zelenilo – Beograd” veliki jubilej – 90 godina postojanja preduzeća koji se obeležava 22. oktobra. „Zelenilo” je jedno od najstarijih i najuspešnijih gradskih preduzeća, ali i jedno od najznačajnijih. Tokom poslednjih nekoliko godina, zajedno sa „Zelenilom”, uspeli smo da, pored tekućih poslova i obaveza koji podrazumevaju održavanje zelenih površina, napravimo više od 180 novih parkova, dečijih igrališta i sportskih terena, što je zaista odličan rezultat. U velikim gradovima poput Beograda, preduzeća koja održavaju zelene površine imaju ključnu ulogu jer taj posao humanizuje grad i direktno utiče na kvalitet života. Uprkos svemu navedenom, želimo da rezultati budu još bolji i da „Zelenilo” preuzme održavanje još većeg broja zelenih površina, uz isti kvalitet obavljenog posla“, rekao je Nikodijević.

On je podsetio da Grad Beograd ima strategiju poboljšanja kvaliteta životne sredine, koja se bazira na nekoliko dokumenata koje je Skupština grada usvojila u proteklih šest-sedam godina.

Foto-ilustracija: Unsplash (Lucie Hošová)

„Nastavljamo da se bavimo poboljšanjem kvaliteta životne sredine u Beogradu, ne okrećemo glavu od problema sa kojima se susrećemo, a pre svega edukujemo i podstičemo sugrađane da bi u tom poslu trebalo da budemo partneri. Grad Beograd je jedan od prvih gradova koji je usvojio Strategiju o pošumljavanju 2011. godine, a od tada do danas pošumljeno je 850 hektara šumskih površina. Tokom poslednjih godina posađeno je 20.000 drvorednih sadnica, a uz Strategiju o pošumljavanju imamo i Strategiju o poboljšanju kvaliteta vazduha, što je izuzetno značajno za kvalitet života i zdravlje ljudi. Takođe, primenjujemo mere prilagođavanja Beograda klimatskim promenama koje neminovno dolaze i na koje ne smemo osati nemi. Ukoliko na vreme ne preduzmemo neophodne korake, suočićemo se sa velikim problemima“, dodao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, Skupština grada je ove godine donela Plan generalne regulacije zelenih površina.

„U Beogradu postoje 44 posebno zaštićena područja pod šumama i zelenim površinama, a Plan generalne regulacije zelenih površina kao strateški dokument daje nam pravni osnov da nastavimo sa pošumljavanjem i da štitimo postojeće zelene površine. Očekujemo da ćemo u narednom periodu pošumiti oko 8.000 hektara i da će procenat površine Beograda koju zauzimaju zelene „skočiti” sa sadašnjih 13 na više od 20 odsto. Takođe, nastojaćemo da povećamo broj kvadratnih metara zelenih površina po stanovniku, a kako podaci ukazuju da se u Beogradu u narednom periodu broj stanovnika neće smanjiti, jasno je da nas i tu očekuje veliki posao. Želim da zahvalim i sekretarki za zaštitu životne sredine Ivani Vilotijević na sjajnom poslu koji obavlja, kao i direktoru JKP „Zelenilo – Beograd” i svim zaposlenima. Sugrađane pozivam da nam budu partneri jer je poboljšanje kvaliteta životne sredine posao koji obavljamo za dobrobit svih stanovnika našeg grada“, zaključio je Nikodijević.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jay Jay)

Direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević zahvalio je Nikodijeviću na, kako je rekao, lepim rečima i čestitkama povodom 90. rođendana preduzeća.

„Vozila koja smo dobili predstavljaju još jedan dokaz o kvalitetu našeg rada koji je prepoznala Skupština grada. Ovo nije prvi put da nam grad pomaže, pa pored mehanizacije i opreme koju sami nabavljamo, dolazimo i do dodatnih sredstava koja nam pomažu da radimo još kvalitetnije i produktivinije“, rekao je Stanojević.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti