Ko su najveći zagađivači među automobilima?

Foto-ilustracija: Unsplash (Holly Mandarich)

Modeli automobila kategorije „SUV“ (Sport and Utility Vehicle), veoma popularna kombinacija elemenata terenskih vozila i putničkih automobila, bili su drugi najveći izvor emisije ugljen-dioksida (CO2) u svetu od 2010. do 2018. godine, upozorio je direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

„Svakako, proizvođači automobila ulažu mnogo novca u električne automobile, ali na tržište iznose sve više i više modela SUV“, rekao je Fatih Birol u Parizu, na međunarodnoj konferenciji o „elektrifikaciji energije“.

„Da, električni automobili napreduju snažno. U svetu ih ima oko šest miliona (…) Ali da li je to sinonim za dekarbonizaciju? Apsolutno ne!“, rekao je on, primetivši da je polovina električnih vozila sveta „u samo jednoj zemlji Azije, u Kini“ koja dve trećine električne energije proizvodi u elektranama na ugalj.

„Električni automobili nisu Panakeja. Preduslov mora biti dekarbonizacija energetskog sistema„, rekao je Birol.

Pored toga, „prava zvezda automobilske industrije nije električni automobil, već SUV vozila. U 2010. godini 18 odsto prodatih automobila u svetu bili su iz kategorije SUV, a 2018. godine bilo ih je više od 40 odsto!“.

„Rezultat toga je da su u poslednjih deset godina automobili SUV drugi najveći izvor rasta emisije CO2“, dodao je, „pa su oni na listi zagađivača iza sektora energetike, ali pre teške industrije, teretnih kamiona ili vazduhoplovstva.

Više od 200 miliona automobila SUV danas kruži svetom, dok ih je 2010. godine bilo 35 miliona. Taj trend postoji svuda, navodi IEA u dokumentu objavljenom u utorak.

Uglavnom znatno teža i manje aerodinamična, vozila SUV troše za četvrtinu više energije u odnosu na automobil srednje veličine, kaže se u tom izveštaju.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jamie Street)

Zato su vozila SUV bila jedini izvor povećane potražnje automobilske industrije za naftom između 2010. i 2018. godine. Povećanje potrošnje zbog vozila SUV je u velikoj meri nadmašilo povećanje efikasnosti manjih automobila i uštedu goriva, kao i uštedu korišćenjem električnih automobila.

„Ako apetit potrošača za SUV i dalje bude rastao tempom kao u protekloj deceniji, ti automobili bi svetskoj potražnji za naftom do 2040. godine dodali skoro dva miliona barela nafte dnevno, poništavajući uštedu koju bi do tada donelo 150 miliona električnih automobila“, upozorava se u izveštaju.

Uz to je IEA ukazala da je „veće i teže automobile poput SUV-a teže i elektrifikovati“.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti