Zapalila se deponija u Novom Sadu – plamen je suzbijen, ali ne i dim (VIDEO)

Foto: Video skrinšot (Mirjana Nikolić)

Samo dan nakon izbijanja požara na beogradskoj deponiji „Vinča“, Srbiju je zadesio još jedan ekološki incident kada se zapalila deponja u novosadskom naselju Klisa.

Prema pisanju domaćih medja, požar je izbio juče u popodnevnim satima na neaktivnom delu deponije, a vatra nije jenjavala do kasno u noć. Međutim, zahvaljujući blagovremenoj reakciji vatrogasaca i drugih privatnih i javnih predizeća koja su donosila šljunak i zemlju te nasipala zapaljeno područje, požar je gotovo potpuno ugašen.

Međutim, ni ovde problem nije rešen samim gašenjem plamena jer će se dim pun toksičnih materija širiti i u narednim danima što je, uostalom, karakteristično za požare na deponijama.

Kako za naš portal objašnjava Aleksandar Nikolić, čija se kuća nalazi u blizini deponije, do širenja požara nije došlo jer je vetar bio slab. U suprotnom, bilo bi gotovo nemoguće za noć ugasiti plamen koji je bio visok oko deset metara.

„Bageri su celu noć zatrpavali požar, a sada se vidi dim i sa područja koje se zapalilo, ali i sa još nekoliko različitih lokacija jer verovatno gori unutrašnji metan“, kaže Nikolić dok posmatra deponiju sa prozora svoje kuće.

On dodaje da se nesnosan smrad osetio do Petrovaradina  kao i da je pojedine delove Novog Sada od dima sačuvao vetar koji nije duvao u svim pravcima.

Međutim, ono što stanovnike okolnih naselja brine više od pomenutog incidenta jeste izgradnja regionalne deponije koja će, kako kažu, produbiti, umesto da reši, problem deponovanja otpada u Novom Sadu.

Izgradnja regionalne deponije – rešenje ili problem?

Prema rečima Nikolića, deponija se trenutno nalazi na 600 metara od naselja, dok je zakonski minimum udaljenosti deponije od stambenih zgrada 500 metara.

Plan je da se buduća regionalna deponija izgradi na samo 300 metara od prvih kuća što meštani smatraju neprihvatljivim što zbog buke bagera i smrada sa deponije, što zbog bojazni da bi se požari sa deponije mogli proširiti i na njigovu imovinu.

Osim toga, izgradnjom deponije uništili bi se pašnjaci na kojima stanuje strogo zaštićena vrste ptice Evropska Pčelarica, a u planu je i da se poseče više od 1.000 stabala.

Nikolić ističe i to da je dr Ružica Igić sa Departmana za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu naučno dokala da bi izgradnja regionalne deponije zagadila podzemne vode i polovinu bunara iz kojih se Novi Sad snabdeva pijaćom vodom.

On dodaje da su lokacije prema Đurđevu i Žablju, prema ocenama stručnjaka, mnogo pogodnije za izgradnju duplo veće deponije, a protiv planirane su, kako kaže, pokrenuli peticiju koju možete pronaći OVDE.


Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti