Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i SBB fondacija pokreću projekat zaštite područja prirode

Foto-ilustracija: Pixabay

SBB fondacija i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), potpisali su memorandum o saradnji kojim su najavili zajednički rad na zaštiti prirode, unapređenju nacionalnog okvira za zaštitu biodiverziteta, informisanju i edukaciji javnosti.

Glavni cilj ove saradnje je da se u narednih pet godina pokrene formalna zaštita pet područja prirode u Srbiji i njihovog uključivanja u Ekološku mrežu Republike Srbije, koja je ustanovljena po principu Ekološke mreže Evropske unije – Natura 2000.

Projekat formalne zaštite područja počinje u mestu Mala Vrbica u opštini Kladovo, koje je decenijama unazad prepoznato kao izuzetno važno za ptice i ostali biodiverzitet.

„Potreba da se pojedinci, različite organizacije i kompanije povezuju u zaštiti životne sredine raste iz dana u dan i tiče se svih ljudi i budućnosti naše planete. Mi se već šest godina u okviru inicijative ‘Ne prljaj. Nemaš izgovor!’ borimo za čistiju i zeleniju sredinu, a sada udruženi sa stručnim licima iz DZPPS najavljujemo novo eko poglavlje našeg delovanja, zaštitu područja prirode Srbije. Ovo partnerstvo je izuzetno važno, kako zbog nastavka naše borbe da živimo u zdravom okruženju, tako i zbog toga što povećanje broja zaštićenih područja u Srbiji predstavlja jedan od uslova za ulazak Srbije u EU“, rekla je Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije i CSR direktorka United Grupe.

Pored glavnog zadatka i cilja ove saradnje, SBB fondacija i DZPPS će sprovoditi i niz zajedničkih aktivnosti, kao sto su edukacije i podizanje svesti o značaju biodiverziteta i zaštite životne sredine kroz konferencije, letnje kampove i slične skupove, akcije čišćenja, sadnje, javnim zagovaranjem za unapređenje nacionalnog okvira za zaštitu biodiverziteta, naročito u kontekstu usklađivanja sa zakonima Evropske unije i slično.

“Započinjemo partnerstvo sa SBB fondacijom sa ciljem dugoročnog unapređenja stanja životne sredine i prirode u Srbiji. Naše udruženje okuplja stručnjake, veliki broj članova, volontera i građana koji svakodnevno predano rade na istraživanju, zaštiti i promociji prirode Srbije. Uz pomoć SBB fondacije mi ćemo biti tehnički opremljeniji i sposobniji da rešavamo mnoge izazove poput očuvanja prirodnih resursa, područja, staništa i populacija ugroženih divljih vrsta”, rekao je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti