Sve manje ptica na poljoprivrednim površinama

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica

Izumiranje je prirodni deo evolucije ptica i dešava se iz mnogih razloga poput gubitka njihovog staništa, hrane, lova, trovanja i vremenskih promena. Međutim, čovečanstvo bi ih sačuvalo od toga samo kada bi odgovorno upravljali životnom sredinom i preduzeli korake za smanjenje rizika.

Nakon što je dugo godina njihov broj opadao, dobra je vest da je kod uobičajenih ptica stabilan ili se čak povećao. To se posebno odnosi na šumske ptice čija se populacija povećala za devet odsto između 2000. i 2019. godine. Ali, nažalost u Evropskoj uniji i dalje ima manje vrsta nego pre nekoliko decenija.

Procenjuje se da se populacija u EU svih uobičajenih vrsta smanjila za četiri odsto, ali poslednjih godina pokazuje znakove oporavka. Međutim, grupa onih na tipičnim poljoprivrednim površinama opada, a od 2000. godine smanjila se za 17 odsto, upozorava Evropska komisija.

Ove se životinjice smatraju dobrim pokazateljima raznovrsnosti i celovitosti ekosistema jer njihove zajednice odražavaju promene u populacijama vrsta kojima se hrane, poput insekata.

Vrlo su pokretne – mogu se preseliti drugde kad njihovo okruženje postane neprikladno. Zbog toga prisutnost, obilje i raznolikost njihovih vrsta govore o stanju životne sredine i njegovom razvoju tokom vremena. Važno je i to da ih je lakše posmatrati od većine drugih grupa životinja što je privlačno za javnost. Stoga je o njima dostupno puno podataka.

Kako ih zaštititi?

Naučna zajednica veruje da se veliki gubici u populacijama uobičajenih vrsta ptica na poljoprivrednim površinama mogu pripisati promenama u korišćenju zemljišta i poljoprivrednim praksama, kao što je nestanak malih neproduktivnih pejzažnih elemenata poput živica, šumaraka kao i upotreba pesticida.

Učinci toga mogli bi da se ublaže strategijom „Od njive do trpeze“, kojom želi da smanje ukupnu upotrebu i rizik od hemijskih pesticida za 50 odsto do 2030. godine kao i strategijom EU o biološkoj raznovrsnosti do 2030. godine s ciljem vraćanja najmanje 10 odsto poljoprivrednog zemljište u ono sa obeležjima krajolika visoke bioraznovrsnosti i povećati površinu pod organskim uzgojem tako da ono čini 25 odsto ukupnog obradivog zemljišta u EU.

Važno je da javnost bude svesna ugroženosti ovih životinja. Kako pojašnjava The Spruce, od 10.000 vrsta ptica na svetu, više od 10 odsto službeno je klasifikovano kao ugroženo. Stoga je potrebno zaštititi njihova staništa i smanjiti rizike koji prete njihovoj egzistenciji, kao što su invazivne grabljivice.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti