Za unapređenje dunavske regije 165 miliona evra 

Foto: Printscreen

Ulaganje od 165 miliona evra u dunavski region u narednih šest godina planira Interreg Evropske unije, kroz Dunavski transnacionalni program.

Cilj je da se taj region integriše na ekonomskom i socijalnom planu. Takvu investiciju je na završnoj konferenciji Danube Energy+ projekta pod nazivom „Innovation ecosystem in the Danube macro region” predstavio Amir Kalajdžini, predstavnik Dunavskog transnacionalnog programa za Nemačku.

Kako je naveo, prvi prioritet njihovog novog programa jeste da ovaj region postane pametniji kroz razvoj istraživanja, kao i povećavanje inovativnih kapaciteta i prihvatanje napredne tehnologije, koje će uticati na industrijsku transformaciju i preuzetništvo. Drugi prioritet je smanjenje ispuštanja ugljen-dioksida, kroz promovisanje obnovljivih izvora energije, očuvanje prirode i izgradnje zelene infrastrukture u gradovima. Takođe je važno ekološko upravljanje vodama i otpadnim vodama. Kao treći i četvrti cilj su navedeni bolja socijalna inkluzija i pristupačnost obrazovanju, razvoj koncepta celoživotnog učenja, kao i unapređenje saradnje samih vlada i ostalih državnih organa u regionu.

„Za učešće će moći da se prijave univerziteti, instituti, privredne komore, regionalne agencije za razvoj, klasteri, neprofitne organizacije, mala i srednja preduzeća. Potrebno je da programi traju 30-36 meseci, da imaju 8-15 partnera iz 8-11 zemalja, a budžet po projektu će biti 1,5 do 2,5 miliona evra. To će svakako zavisiti od veličine projekta, pa je moguće da neki dobije i 3 miliona, ali ovo je prosek”, objasnio je Kalajdžini.

Novac će se donirati projektima kako bi se doprinelo razvoju institucionalnih kapaciteta, pomoglo daljim ulaganjima, podržao razvoj zajedničkog okvira za sprovođenje politika u različitim oblastima kao i njihovo usklađivanje, te nalaženje inovativnih rešenja za zajedničke probleme. Biće važno da projekti pored regionalnog umrežavanja, imaju i partnere iz različitih sektora. Ovaj region čine Nemačka, Češka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Ukrajina, Moldavija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Rumunija i Bugarska.

Kroz raniji Danube Energy+ projekat, koji traje već tri godine, srpski Startit je s partnerima iz devet zemalja radio na promeni regionalnog ekosistema.

Organizovano je 3.732 poseta i iznedreno 25 mladih inovatora. Uz to su osnovani i hub-ovi kako u Srbiji tako i u ostalim državama za mlade lidere u ovim oblastima. U okviru Startita osnovan je hub sa ciljem da omogući podršku razvoja mladih inovatora. Novi projekat bi do kraja godine trebalo da usvoji Evropska komisija, pa se njegovo pokretanje očekuje na proleće 2022. godine.

Izvor: Startit

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti