Jubilej srpskih ornitologa – 30 godina Društva za zaštitu i proučavanje ptica

Foto: DZPPS

Pre tri decenije u Novom Sadu je na inicijativu grupe ornitologa i ljubitelja ptica osnovano Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine. Ovo regionalno udruženje ubrzo je okupilo simpatizere sa područja cele Srbije i iz republika bivše Jugoslavije uspostavivši aktivnu mrežu saradnika koja je prikupljala i objavljivala vredne podatke o fauni ptica.

Društvo je vremenom raslo, osavremenilo svoj rad i povećalo broj aktivnosti što je dovelo do veće vidljivosti i uticaja u javnosti.

Vizija razvoja udruženja bila je pristupanje najvećoj globalnoj mreži za zaštitu ptica i prirode, BirdLife International, što je postignuto kroz uspostavljanje nove upravljačke strukture i promenu imena u Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS).

Kroz tri decenije predanog rada DZPPS je prepoznato kao stručno udruženje bez čijeg delovanja se ne bi mogao zamisliti sistem zaštite prirode u Srbiji.

Članovi Društva nebrojeno puta pomogli su u prikupljanju podataka u svrhu uspostavljanja novih zaštićenih područja, praćenja stanja ptica i prirode u postojećim zaštićenim područjima i uspostavljanju mreže Međunarodno značajnih područja za ptice (Important Bird Area – IBA).

Foto: DZZPS

Zahvaljujući naporima članova Društva, od iščezavanja spasene su ugrožene vrste poput orla krstaša, sive vetruške, stepskog sokola i modrovrane, a povećanje šanse za opstanak desetinama drugih ptičijih vrsta.

Kroz obrazovne aktivnosti Društva koje se sprovode na predavanjima i istraživačkim kampovima i izletima prošle su hiljade ljubitelja prirode svih uzrasta. Članovi Društva posebno su posvećeni obrazovanju mladih od čijeg angažovanja zavisi budućnost zaštite ptica i prirode u Srbiji.

Društvo je od samog početka izdavalo svoj stručni časopis „Ciconia“ koji je bio i ostao jedini ornitološki časopis u Srbiji. Od 2009. Društvo izdaje i popularni magazin za ljubitelje ptica i prirode „Detlić“, koji je trenutno jedini prirodnjački magazin u Srbiji. Usledila su brojna stručna i popularna izdanja, monografije, a kruna izdavačke delatnosti Društva je Crvena knjiga ptica Srbije iz 2019. godine.

Foto: DZZPS

U poslednjih deset godina DZPPS je učestvovalo u stvaranju popularnih televizijskih serijala i dokumentarnih filmova koje je pogledalo više miliona ljudi u Srbiji i regionu.

„Ovaj novembar posvetili smo osvrtu na dinamičan rad Društva u protekle tri decenije. Ponosni smo na ostvareno, ali i svesni da je pred nama velika borba za očuvanje prirode i divljih ptica kako u Srbiji, tako i u ostatku sveta. Naši članovi i volonteri su naša najveća snaga bez kojih Društvo ne bi opstalo i postiglo toliko značajnih rezultata. Naše suštinsko opredeljenje jeste da ćemo jačati svoje kapacitete, povećati broj aktivnosti i broj pojedinaca i institucija sa kojima sarađujemo“, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

U sklopu obeležavanja jubileja na svečanoj akademiji koja će se održati 22. novembra 2019. u Novom Sadu najistaknutijim institucijama, organizacijama i pojedincima biće dodeljene zlatne plakete i zahvalnice za podršku u radu DZPPS i doprinos u zaštiti ptica i prirode u Srbiji.

Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti