Digitalni priručnik o divljim pticama Srbije „Ptice na dlanu“

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je prvi digitalni priručnik o divljim pticama Srbije, „Ptice na dlanu“.

Ova aplikacija namenjena za korisnike Android pametnih telefona, sadrži opise i ilustracije za 250 vrsta ptica koje naseljavaju Srbiju.

Aplikacija je osmišljena tako da svako brzo i jednostavno može da pronađe nepoznatu pticu na osnovu tri filtera za izbor po obliku ptice, staništu u kome je posmatrana i boji perja.

Tim biologa, dizajnera i programera osmišljavao je ovu aplikaciju gotovo godinu dana.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poručuju da se posebno raduju armiji mladih korisnika kojima su moderni alati i programi, poput mobilnih aplikacija, danas sastavni deo procesa učenja.

– Želeli smo da građanima Srbije i regiona podarimo besplatan alat uz pomoć koga će njihovo znanje o pticama naglo porasti, svesni činjenice da većina građana nedovoljno poznaje svoje pernate susede. Krajnja želja nam je da divlje ptice dobiju hiljade novih obožavalaca i zaštitnika, a da zajedničkim snagama stručnjaci za ptice i svi ostali građani izgrade izvesniju budućnost za ljude i našu prirodu, kaže jedan od autora, Saša Rajkov iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Aplikacija „Ptice na dlanu“ je jedan od 10 pobednika konkursa Centrifuga za 2017. godinu u okviru programa Superste.

Aplikaciju „Ptice na dlanu“ možete besplatno preuzeti na Google Play Store ili na ovde.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti