Uskoro više od 500 novih dvotočkaša na ulicama Podgorice

Glavni grad Podgorica nedavno je raspisao konkurs za dodelu trećeg ciklusa subvencija kroz porojekat „Podgorica na dva točka“. Inicijalno je planirano da se za ove namene izdvoje sredstva u iznosu 20.000 evra, kojima bi se građanima omogućilo da pod povoljnim uslovima kupe oko 50 električnih trotineta i oko 100 bicikala. Međutim, interesovanje građana je prevazišlo naša očekivanja, pa će Glavni grad kroz treći ciklus finansirati kupovinu više od 500 novih dvotočkaša, odnosno subvenciju će dobiti svi oni sugrađani koji su ispunili uslove propisane konkursom i predali traženu dokumentaciju u određenom roku.

Foto: Glavni grad Podgorica

O značaju projekta, ali i o planovima Glavnog grada na polju unapređenja biciklističke infrastrukture na teritoriji Podgorice, ekskluzivno je u svom gostovanju na TVCG u emisiji „Hronika Podgorice“, govorio gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković.

„Nedavno smo pokrenuli treći ciklus realizacije projekta „Podgorica na dva točka“. U prethodna dva smo podelili skoro 250 bicikala, ovog puta smo računali da će nam biti dovoljna sredstva u iznosu 20.000 evra, što bi bilo dovoljno za kupovinu 100 bicikala i 50 električnih trotineta. Ispostavilo se, na kraju, da će nam trebati, ako želimo svim ispravnim aplikantima da izađemo u susret, a ja sada ekskluzivno kažem da hoćemo, preko 60.000 evra. To je novac koji će obezbediti Glavni grad i zahvaljujući tome preko 100 sugrađana će ostvariti pravo na kupovinu električnih trotineta pod povoljnim uslovima i isti je slučaj sa preko 400 sugrađana koji će kupiti nove bicikle. Uporedo sa tim, u narednim danima bi trebalo da krene temeljna rekonstrukcija Ulice 27. marta, odnosno Ilije Plamenca, koja je najvažnija saobraćajnica na Zabjelu i u sklopu te rekonstrukcije taj deo grada i cela Podgorica će posle duže vremena dobiti novi biciklistički koridor, a ja želim da najavim još jednu novinu u tom smislu i, ako sve bude kakao treba, odnosno ako dobijemo zeleno svetlo od naših kolega iz Sekretarijata za saobraćaj, da će to biti slučaj i u samom centru grada, jer planiramo da jednu traku u Ulici slobode potpuno oslobodimo od automobilskog saobraćaja, da je rezervišemo za bicikliste i na taj način dobijemo još jedan novi biciklistički koridor od Gorice prema Zabjelu“, zaključio je gradonačelnik Vuković.

Podsećamo, Glavni grad ozbiljno radi na promociji alternativnih vidova saobraćaja i zaštiti životne sredine, pa su pokrenute brojne inicijative i ovo je jedna od njih. Stanje je danas znatno bolje u odnosu na prethodni period, posebno na planu infrastrukture. “Podgorica na dva točka” pokrenuta je kao pilot projekat, ali kada je od strane građana dočekan sa entuzijazom i zadovoljstvom, odlučeno je da je neophodno nastaviti ga, kako bi što veći broj građana dobio šansu da kupi bicikl po povoljnim uslovima i uz podršku Glavnog grada.

Izvor: Glavni grad Podgorica

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti