Centar Podgorice postaje pešačka zona

Foto-ilustracija: Unsplash (Ameer Martin)

Podgorica će, kao što je ranije najavljeno, početi sa faznim zatvaranjem ulica za saobraćaj i pretvaranjem užeg centra grada u pešačku zonu.

S tim u vezi, od subote, 28. decembra zatvara se saobraćaj za sve vrste motornih vozila u Ulici Bokeškoj od Bulevara Stanka Dragojevića do Ulice Njegoševe, u svrhu promene režima saobraćaja i stvaranja pešačkih zona u užem centru grada.

Dostavnim vozililma će se omogućiti kretanje u periodu od 6.00 do 10.00 časova.

Upozoravaju se svi učesnici u saobraćaju da pomenuto zatvaranje Ulice Bokeška, podrazumeva promenu režima saobraćaja i u Njegoševoj ulici, tako što će se kretanje vozila preusmeriti suprotno od dosadašnjeg i to u smeru od Bulevara Ivana Crnojevića, preko Njegoševe ulice ka Trgu Nezavisnosti i dalje uobičajenim trasama.

Radi podsećanja, u prethodnom periodu pristupilo se izradi studije o saobraćaju i revitalizaciji centra grada, čija se završetak uskoro očekuje. Studija će analizirati i ponuditi moguća rešenja za regulisanje sporog saobraćaja u najužem gradskom jezgru, a pritom i razmotriti mogućnosti o ukidanju kolovoznog saobraćaja. Veći evropski i svetski gradovi u potpunosti su isključili saobraćaj u svojim centrima, dajući im na taj način primarnu pešačku funkciju, pa se veruje da će ova praksa i podgoričkom centru vratiti stari sjaj, naravno uz uključivanje novih sadržaja koje će građane vratiti centru.

Izvor: Glavni grad Podgorica

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti