Snabdevanje električnom energijom u Beogradu je stabilno

Foto: Grad Beograd

Postavljanjem visokonaponskih kablova u delu Beograda na vodi obezbeđeno je stabilno snabdevanje električnom energijom centralnih delova grada, ali i Novog Beograda. Radi se o najsavremenijoj tehnologiji izuzetno važnoj za Beograd, jer su dosadašnje električne instalacije bile stare 40 godina, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

On je istakao da je u pitanju izuzetno bitan projekat za dalji razvoj grada i napomenuo da reč o savremenoj mreži poput onih koje se koriste u najrazvijenijim gradovima Evrope i sveta.

„Novi energetski kablovi koji su pušteni pod napon nalaze se na trenutno važnoj trasi u dva pravca – od centra preko Beograda na vodi i nove trafostanice „Beograd 45” do Novog Beograda. Ovim je obezbeđeno da Beograđani, gosti našeg grada i kompanije u dužem vremenskom periodu imaju sigurno elektrosnabdevanje. Sve ovo je, naravno, važno i za dalji razvoj gradske infrastrukture. U ovom delu grada trenutno se gradi veliki broj stambeno-poslovnih objekata i na ovaj način obezbeđujemo miran nastavak radova, dok investitori sa velikom sigurnošću mogu da nastave ulaganja u Beograd. Zahvaljujem ljudima iz „Elektromreže Srbije”, koji su posao završili u rekordno kratkom roku“, rekao je Radojičić.

Direktorka „Elektromreže Srbije” Jelena Matejić potvrdila je da se radi o najsavremenijoj tehnologiji.

„Ovo je prva primena tehnologije suve gradnje, odnosno suvih kablova napona 110 kilovata. Primenjena je i sofisticirana tehnologija spajanja uljnih i suvih kablova, a korišćen je i sistem digitalnog monitoringa, kao i sistem postavljanja sofisticiranih optičkih kablova za detekciju mehaničkih udara“, rekla je Jelena Matejić.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti