Prvi veliki američki grad koji uvodi besplatan javni prevoz

Bez obzira na to da li su bili podstaknuti primerom Estonaca koji su, uvođenjem besplatnog javnog prevoza, istovremeno i smanjili zagađenje vazduha u svojoj prestonici Talinu i napunili gradski budžet, ili su pak bili vođeni isključivo nesebičnim interesom zaštite okruženja, čelnici Kanzas Sitija u američkoj saveznoj državi Misuri su prošle nedelje doneli odluku da se vožnja tamošnjim autobusima i tramvajima više ne naplaćaju.

Foto-ilustracija: Unsplash (Tianyi Ma)

Građani i posetioci Kanzas Sitija do sada su za kartu izdvajali 1,5 dolara, a mesečne propusnice koštale su ih 50 dolara. Kako bi nadoknadilo gubitke saobraćajnog preduzeća, gradsko veće trebalo bi da za tu svrhu nameni između 8 i 9 miliona dolara.

U sistem se trenutno ulaže oko 58 miliona dolara godišnje, pa „pronalaženje“ dodatnog novca za finansiranje, prema mišljenju gradonačelnika Kvintona Lukasa, neće biti problem.

Očekuje se da će poduhvat imati pozitivne rezultate na nekoliko polja.

Pored doprinosa borbi protiv klimatskih promena i poboljšanja kvaliteta životne sredine usled smanjenja broja automobila na putevima i ulicama, nadležni organi se nadaju da će besplatan javni prevoz omogućiti socijalno ugroženim stanovnicima lakšu potragu za poslom ili dolazak do njega, te da će se tako indirektno odraziti i na jačanje lokalne ekonomije.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti