Beč prilagođava ulicu klimatskim promenama

Foto-ilustracija: Unsplash (Josh Hild)

Početkom januara 2020. godine počinju radovi na uređenju ulice Nojbaugase, koja se proteže uz ulicu Ciglergase u opštini Nojbau u Beču. Ova ulica će po planu dobiti novi zasad drveća, sedam ogradica za biljke puzavice, sedam česmi, dve fontane i 36 mlaznica za prskanje vodene magle. Takođe, u njoj će se obavljati i biciklistički saobraćaj u oba smera sa 69 novih mesta za parkiranje bicikla, a ulicom će moći da se kreću i invalidi i teže pokretljivi građani sa mogućnošću odmora na više od 100 mesta za sedenje.

Postojeće bašte i lokali ostaće i dalje na istoj adresi kako bi komšijama i redovnim kupcima i dalje bili na raspolaganju.

„Moj pristup obnovi bečkih ulica je da se građanke i građani u njima bolje osećaju. Ubeđena sam da će to i ovde biti slučaj“ izjavila je bečka zamenica gradonačelnika, Birdžit Hebajn.

„Nojbaugase se nalazi u jednom od najtoplijih delova Beča. Sadnjom drveća i instaliranjem mlaznica za prskanje vodene magle uspećemo da je rashladimo, a Bečlije će dobiti mesto za slobodno kretanje, druženje i razgovore“, dodala je Hebajn.

Da podsetimo, bečki naučnici su izračunali da bi opština Nojbau ubuduće mogla da postane najtopliji deo Beča sa ukupno 55 ekstremno toplih dana godišnje. Tim povodom je ulica Ciglergase postala prva ulica u ovoj opštini i u Beču koja je prilagođena klimatskim promenama. U njoj je izvršena potpuna rekonstrukcija, posađeno drveće, instaliran sistem za hlađenje vazduha, a postavljene su i česme sa vodom za piće. Adaptacija ulice Ciglergase je koštala 2,4 miliona evra, od kojih je Grad Beč finansirao 70 odsto, a opština Nojbau je ostatak sredstava nadoknadila iz sopstvenog budžeta.

Izvor: Eurocomm-PR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti