Uručene zelene zastave u okviru međunarodnog programa Eko škola

sisak info eko skola

U utorak 22. decembra 2015. godine u prostorijama Visoke škole strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije u Sremskoj Mitrovici održan je sastanak koordinatora međunarodnog programa Eko škole.

U okviru sastanka predstavljeni su rezultati projekta Eko-paket u regionu: Slovenija, Hrvatska, Srbija i Makedonija sa naglaskom na količine sakupljene ambalaže. Predstavnici Varaždinske županije iz Hrvatske prezentovali su realizaciju programa Eko škola u Hrvatskoj, a ovom prilikom je istaknuta dobra saradnja ustanova koje učestvuju u programu Eko škola i lokalnih samouprava.

Zelene zastave Eko škola uručene su predstavnicima OŠ „Stefan Nemanja“ iz Niša, OŠ „Milivoje Borović“ iz Mačkata, OŠ „Rastko Nemanjić – Sveti Sava“ iz Nove Pazove, Visoke tehnološke škole strukovnih studija iz Aranđelovca i Visoke škole strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije iz Sremskih Karlovaca. Status međunarodne Eko škole obnovile su OŠ „Drinka Pavlović“ iz Beograda, vrtić „1001 radost“ iz Beograda i vrtić „Pčelica“ iz Šetonja.

Pojedine Eko škole predstavile su svoje aktivnosti i programe sa kojima učestvuju u međunarodnom programu Eko škola, a istaknuto je i da će Eko škole učestvovati u kampanjama kao što su Global Action Day i The Great Pant Hunt u 2016. godini.

Međunarodni program Eko škola predstavlja sistem nagrađivanja na lokalnom, državnom i međunarodnom nivou, a ustanove koje ispune potrebne kriterijume dobijaju povelju o statusu Međunarodne Eko škole. Nakon prvog priznanja, status Eko škole obnavlja se na dve godine.

Realizacija programa Eko škola u Srbiji započeta je 2011. godine, a u programu učestvuje preko 47 obrazovnih ustanova iz Srbije. Program sprovode Ambasadori održivog razvoja i životne sredine koji rade pod nadzorom Foundation for Environmental Education (FEE).

Međunarodni program Eko škola podržan je od strane UNEP-a i UNESCO-a.

Sandra Jovićević

foto: sisak.info

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti