U Nemačkoj sve glasnija rasprava o gašenju nuklearki

Foto-ilustracija: Pixabay (distelAPPArath)

Nemačka liberalna partija FDP, najmanja članica vladajuće koalicije, ponovo se usprotivila planiranom isključivanju poslednjih nemačkih nuklearnih centrala, a u tome je našla saveznika i u Evropi, jer je sličan apel uputio i evropski komesar za unutrašnju trgovinu, Francuz Tijeri Breton.

FDP upozorava da Nemačkoj preti nestašica gasa i insistira da zemlja upotrebi svaku energetsku opciju, uključujući i nuklearnu.

„Moramo iskoristiti svaki resurs“, uključujući ugalj i atomsku energiju, rekao je 5. jula Predsednik poslaničkog kluba FDP Kristijan Dir, dodajući da Berlin ne sme da napravi grešku i da se odriče raspoloživih opcija, pa da na zimu struja mora da se proizvodi iz gasa, prenela je agencija dpa.

Nemačka vlada se i dalje drži plana da krajem godine isključi tri preostale nuklearne elektrane.

Berlin je konačnu odluku da se potpuno odrekne atomske energije doneo posle katastrofe u japanskoj Fukušimi 2011. godine, iako je odluka o postepenom napuštanju atomske energije doneta još deset godina ranije.

Povratku atomskoj energiji protive se vladajuće socijaldemokrate (SPD) kancelara Olafa Šolca, a još više Zeleni, koji su takođe deo vladajuće tročlane koalicije.

Prethodno je ove sedmice evropski komesar Tijeri Breton ocenio da Nemačka u interesu cele Evrope ne bi tebalo da isključuje svoje preostaje nuklearne elektrane.

„Izuzetno je važno da tri nemačke nuklearne centrale koje su ostale u pogonu nastave dalje da rade“, rekao je Breton za poslovni hamburški dnevnik Handelsblat.

Rad bi trebalo da produže „makar na nekoliko meseci i, naravno, na bezbedan način“, rekao je Breton. Prema njegovim rečima, promena plana Nemačke u interesu je cele Evrope.

Ruski predsednik „Vladimir Putin koristi našu energetsku zavisnost kao oružje protiv nas“, rekao je komesar.

Foto: Kilian Karger

Breton je rekao da Evropska unija treba da ubrza prelazak na obnovljivu energiju, ali da treba da obezbedi i za to potrebne minerale koje pretežno uvozi iz Kine. „Moramo da sprečimo da iz zavisnosti od ruskog gasa upadnemo u drugačiju zavisnost od Kine“ i zato EU mora da podstiče eksploataciju i preradu sirovina u Evropi, upozorio je Breton.

Breton deli stav francuske vlade da nuklearna energija ima veliki potencijal i redovno se izjašnjava u prilog njenog korišćenja.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u februaru čak nagovestio renesansu atomske energije, najavom izgradnje šest, a zatim i eventualno i još osam nuklearnih elektrana.

Odmah posle nesreće u Fukušimi isključeno je sedam nemačkih nuklearnih reaktora, koji su svi počeli sa radom pre 1980. Još tri, novija, isključena su 31. decembra 2021.

U Nemačkoj još nekoliko meseci treba da rade reaktori Izar 2 u Bavarskoj, Emsland u Donjoj Saksoniji i Nekarvesthajm 2 u Baden-Virtembergu.

Izvor: EURACTIV/Beta

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti