EU poziva Nemačku da ne gasi nuklearne elektrane

Foto-ilustracija: Pixabay

Nemačka je krajem prošle godine, u trenutku nezapamćene energetske krize najavila da planira zatvaranje preostalih nuklearnih elektrana. Tada je rečeno da će do kraja 2022. godine isključiti sve nuklearne elektrane iz pogona, kao i da će se osloniti na obnovljive izvore energije.

Nemački kancelar Olaf Šolc nedavno je izjavio da njegova vlada ostaje posvećena postepenom ukidanju nuklearne energije uprkos zabrinutosti zbog rasta cena energije i mogućih nestašica zbog rata u Ukrajini.

Međutim iz Brisela poručuju da Nemačka ne bi trebalo da isključuje preostale nuklearke.

U interesu je cele Evrope, ne bi tebalo da isključuju svoje preostaje nuklearne elektrane. Izuzetno je važno da tri nemačke nuklearne centrale koje su ostale u pogonu nastave dalje da rade”, rekao je Tijeri Breton, evropski komesar za unutrašnju trgovinu, prenosi agencija dpa.

Kako je objasnio, njihov rad bi trebalo produžiti “makar na nekoliko meseci”. 

U Nemačkoj još nekoliko meseci treba da rade reaktori Izar 2 u Bavarskoj, Emsland u Donjoj Saksoniji i Nekarvesthajm 2 u Baden-Virtembergu. Odluku da se potpuno odrekne nuklearne energije Nemačka je donela posle nesreće u japanskoj centrali Fukušima 2011.

I Belgija je, krajem prošle godine najavila da planira zatvaranje preostalih nuklearnih elektrana, a Belgijska vlada je tada saopštila da su dugo pravili plan kako će ugasiti sve nuklearne elektrane do 2025. godine.

Ipak, nedavno su saopštili da odustaju od ovog plana i da će životni vek njihovih nuklearnih elektrana biti produžen za 10 godina. 

U Turskoj i Češkoj se grade nova nuklearna postojenja, Italija je zatvorila sve svoje nuklearne elektrane, a Španija i Švajcarska planiraju da do 2030. godine prestanu da koriste nuklearnu energiju.

Nuklearne elektrane su drugi najveći izvor električne energije u Evropskoj uniji, odmah posle elektrana na fosilna goriva, sa čak 26 odsto proizvedene energije

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti