Srbija uskoro dobija katastre rudarskog otpada i malih hidroelektrana

Foto-ilustracija: Pixabay

Uz podršku Evropske unije Srbija počinje izradu katastra rudarskog otpada i katastra malih hidroelektrana. To je važan posao jer direktno utiče na zdravlje i život ljudi pa su uključene i lokalne samouprave.

Srbija ima oko 250 napuštenih rudarskih deponija i 200 aktivnih rudarskih kopova jer tu pored rudnika uglja, metala, nematala i mineralnih sirovina spadaju i kamenolomi, majdani i otpad od crne metalurgije.

– Projekat daje izvanredno rešenje za buduće sistemsko rešavanje tog problema, jer znamo da je rudarski otpad opasan i da ga treba držati pod stalnim nadzorom i kontrolom da bi se sprečile eventaualne ekološke štete – kazala je za RTS Tanja Stojanović iz Ministarstva rudrstva i energetike.

– Tim projektom država će usaglasiti regulativu sa obavezujućom direktivom EU o rudarskom otpadu. Kao ilustraciju podsetiću da su zemlje EU imale obavezu da do 2012. godine izrade inventar rudarskog otpada. Mi ovim projektom dobijamo još veći kvalitet, jer dobijamo različite dodatne analize i studije slučaja, kojima za tri različite vrste otpada opredeljujemo vrstu sanacije i znamo koliko će to da košta – dodaje Tanja Stojanović.

Izrada tih katastara su uslov našoj zemlji za članstvo u Evropskoj uniji, za otvaranje poglavlja 27 o životnoj sredini i 15 o energetici.

Ukupna investiciona vrednost projekta iznosi 2,1 miliona evra, od čega je 90 odsto finansijska pomoć EU, dok je preostalih deset procenata finansijski udeo Republike Srbije.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti