Srbija učestvovala na panelu Političkog foruma na visokom nivou o održivom razvoju

Ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, koja je i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine, učestvovala i u generalnoj debati u okviru Političkog foruma na visokom nivou o održivom razvoju, u sedištu UN u Njujorku, u kojoj su zvaničnici ukazali na brojne izazove sa kojima se države u različitim delovima sveta suočavaju u primeni Agende 2030, posebno one koje su najmanje razvijene.

Foto: Kabinet ministra bez portfelja

Oni su naglasili potrebu neophodne političke posvećenosti i jačanja partnerstva sa javnim i privatnim sektorom i civilnim društvom.

Ministarka je ocenila da je sastanak bio prilika da se u sedištu Ujedinjenih nacija, uz prisustvo velikog broja predstavnika država članica i civilnog društva, ukaže na značaj implementacije Ciljeva održivog razvoja i procesa evrointegracija u Srbiji.

Ona je još jednom naglasila posvećenost Srbije sprovođenju Agende 2030 i ispunjavanju njenih ciljeva, kao i promovisanju značaja regionalne saradnje u ovoj oblasti.

Đukić Dejanović je podsetila na to da je Srbija u septembru 2018. godine bila domaćin subregionalne konferencije o promociji napretka zemalja u regionu u sprovođenju Agende 2030, koja je ocenjena kao izuzetno uspešna, postavljajući dobru osnovu za nastavak regionalne saradnje na putu dostizanja ovih ciljeva.

Takođe, ona je, kao jedan od glavnih panelista, učestvovala na pratećem događaju na marginama Političkog foruma na visokom nivou, u organizaciji Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), na temu rodno odgovornog budžetiranja.

Ako bi trebalo da izdvojim nešto po čemu je Srbija u regionu specifična i predstavlja primer dobre prakse, to je onda rodno odgovorno budžetiranje, koje smo uveli u javne finansije 2015. godine, navela je ministarka, posebno se osvrćući na indeks rodne ravnopravnosti, koji je Srbija uvela 2016. godine kao jedina zemlja van EU.

Ona je napomenula da je između dva izveštajna perioda napravljen veći pomak u poređenju sa evropskim prosekom, tako da je ovaj indeks u 2018. godini iznosio 55,8 poena.

Cilj nam je da se rodna ravnopravnost u našoj zemlji i dalje unapređuje, posebno kada je u pitanju segment rada, odnosno nejednakih zarada za isti rad i vremena, jer briga o porodici, deci i bolesnom članu porodice najčešće uglavnom pada na žene, zaključila je Đukić Dejanović.

Ovogodišnji politički forum ocenjen je kao izuzetno uspešan, posebno imajući u vidu da je okupio veliki broj visokih zvaničnika.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti