Smeta li vam buka?!

Danas će širom sveta, ljudi, organizacije i vlade obeležiti dvadeset i četvrti Dan podizanja svesti o štetnom uticaju buke na zdravlje.

Foto: pixabay

Centar za sluh i komunikaciju (The Center for Hearing and Communication – CHC), osnovao je ovaj događaj 1996. godine kako bi ohrabrio ljude da urade nešto po pitanju smanjenja buke, a u okviru svojih mogućnosti.

Poznato je da kratkoročno izlaganje buci ostavlja posledice na zdravlje kao što je stres, dok dugoročna izloženost može da prouzrukuje gubitak sluha, poremećaj kardiovaskularnog sistema, nervnog sistema…

Opšte je poznato da najviše buke nastaje usled aktivnosti u saobraćaju, kako drumskom, železničkom i avio.

Po poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije, (World Health Organization), tako nastaje oko 80 odsto neželjenog zvuka.

Daljom analizom podataka pokazali su da je 40 odsto stanovnika zemalja Evropske unije izloženo buci drumskog saobraćaja čiji je nivo veći od 55 dB. Dok je 20 posto populacije u toku dana izloženo nivou buke od 65 dB. 30 procenata stanovništva izloženo nivou buke od 55 dB u noćnim časovima.

S obzirom da je deci potrebno više sna u toku noći, zaključuje se da su izloženija noćnoj buci nego odrasli. Hronično bolesni i stariji ljudi su osetljiviji na poremećaje koji se javljaju.

Zemlje Evropske unije sprovode različite mere kako bi smanjili štetne emisije buke.

Najčešće se povećava broj zelenih oaza, utiče na upotrebu automobila novije proizvodnje, stambene zone su dalje od centralnih delova grada, stimuliše se vožnja javnim prevozom ili upotreba bicikla.

Podizanjem svesti da svaki pojedinac može da da doprinos smanjenju buke pomaže se očuvanje životne sredine.

Izvor: Agencija za zaštitu životne sredine

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti