Republika Srbija postala član Foruma energetskih lidera

cslflogo cslforum.org

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić izjavio je na konferenciji za novinare u Beogradu 5. novembra 2015. godine da je Republika Srbija postala članica Foruma energetskih lidera (Carbon Sequestration Leadership Forum – CSLF).

Gospodin Antić je istakao da će članstvo u ovom forumu doprineti efikasnijem iskorišćenju fosilnih goriva, pre svega uglja, u Republici Srbiji. Dodao je da Srbija ima 10 milijardi tona uglja i da je od najvećeg interesa obezbediti tehnologiju kojom će građani i dalje moći da koriste tako dobijenu energiju. Rekao je da će Republika Srbija uz pomoć ove organizacije moći da iskoristi tehnologije za skladištenje ugljen dioksida iz uglja, a koji će u budućnosti postati značajan resurs.

Najavio je i da će u Beogradu od 11. do 12. novembra 2015. godine biti održani skupovi o metodama korišćenja fosilnih goriva koje ne ugrožavaju životnu sredinu.

Inače, Forum energetskih lidera čini 24 države i Evropska unija. Forum predstavlja međunarodnu inicijativu protiv klimatskih promena na ministarskom nivou, a usmeren je na razvoj isplativih tehnologija za izdvajanje ugljen dioksida i njegovo skladištenje.

Sandra Jovićević

foto: cslforum.org

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti