Održana konferencija o zelenoj ekonomiji

zelena ekonomija eko minpolj

U četvrtak 5. novembra 2015. godine u Ambasadi Francuske održana je konferencija „Zelena ekonomija u Srbiji – izvori i mogućnosti“.

Menadžer grada Beograda gospodin Goran Vesić izjavio je da su najveći projekti u Beogradu vezani za ekologiju. Kako je istakao, završen je pretkvalifikacioni tender za odabir kompanije za posao u javno-privatnom partnerstvu sa gradom Beogradom, a strateški partner biće izabran tokom 2016. godine. Dodao je da se sledeće godine očekuje raspisivanje tendera za javno-privatno partnerstvo za pet fabrika za preradu otpadnih voda čija je vrednost između 500 i 700 miliona evra. Kako je naveo, trenutno u Beogradu postoji više od 100 direktnih ispusta u Savu i preko 130 direktnih ispusta u Dunav, a čak trećina grada nema kanalizaciju, tako da je procedura za izgradnju ovakvih fabrika ubrzana.

Gospodin Vesić je podsetio da je na poslednjoj Sednici Skupštine grada usvojen Plan za klimatske promene i Akcioni plan adaptacije na klimatske promene, a dodao je da se do kraja sledeće godine očekuje raspisivanje tendera za projekat javne rasvete u Beogradu.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović izjavila je da koncept zelene ekonomije nudi rešenja koja podstiču razvoj, društvenu jednakost i rešavanje neodložnih pitanja životne sredine, ali da istovremeno podržava otvaranje novih radnih mesta i smanjenje nezaposlenosti.

Ambasador Francuske u Srbiji gospođa Kristin Moro istakla je da je zelena ekonomija buduća generacija ekonomije. Ona je dodala da su 1122 francuske kompanije potpisale Deklaraciju o zelenoj ekonomiji.

Konferencija je organizovana sa kancelarijom UNDP ( Program Ujedinjenih nacija za razvoj) u saradnji sa Francusko-srpskom privrednom i industrijskom komorom, Privrednom komorom Srbije i Privrednom komorom Zelene Srbije.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti