Projekat Blue Green Dream dobitnik Bussiness Green Technology Award

Prof dr Cedo Maksimovic i dr Anja Mijic house.mikser.rs

Projekat Blue Green Dream (BGD) dobio je ovogodišnje priznanje za najbolji istraživačko-razvojni projekat Bussiness Green Technology Award koji dodeljuje „Bussiness Green“ iz Velike Britanije.

Projekat je delo stručnjaka Blue Green Dream tima, čiji je član i Regionalni BGD Centar za centralnu i jugoistočnu Evropu, dok je idejni tvorac, osnivač i koordinator projekta profesor Čedo Maksimović sa Univerziteta Imperijal koledž u Londonu. U okviru projekta razvijene su inovativne metodologije urbanističkog planiranja novih i revitalizacije postojećih gradova i naselja, kao i pojedinačnih objekata u kojima se ostvaruje interakcija sistema urbanih voda i urbanih hortikulturnih sistema sa ostalim infrastrukturnim i eko sistemima u gradovima. Njegov značaj ogleda se u tome što ujedinjuje dve zasebne oblasti i dolazi do integralnih rešenja koja ublažavaju negativne uticaje klimatskih promena i ekstremnih vremenskih nepogoda.

Projekat Blue Green Dream primenjuje se u Londonu, Singapuru, Berlinu, Parizu i Roterdamu, a u planu je i njegova primena u Beogradu.

Sandra Jovićević

foto: house.mikser.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti