Neophodno unapređenje upravljanja otpadom u Vojvodini

sednica vojvodina.gov.rs

U sredu 16. decembra 2015. godine održana je sednica Pokrajinske vlade na kojoj je utvrđen Predlog pokrajinske skupštinske odluke o Programu zaštite životne sredine za period od 2016. do 2025 godine, a razmatralo se i stanje u Vojvodini kada je reč o upravljanju otpadom.

Kako je navedeno u saopštenju sa sednice Pokrajinske vlade, Program zaštite životne sredine za period od 2016. do 2025. godine ključan je dokument za ustanovljavanje i planiranje politike zaštite životne sredine za naredni period. Istaknuto je da je u prvoj fazi pripreme pomenutog Programa objavljena publikacija „Stanje životne sredine u AP Vojvodini: stanje-izazovi-perspektive“, a izrađena je i Studija o prostornoj diferencijaciji životne sredine na teritoriji Vojvodine radi identifikacije ugroženih lokaliteta“.

U okviru Programa zaštite životne sredine za period od 2016. do 2025. godine predstavljeno je postojeće stanje životne sredine u Vojvodini sa posebnim akcentom na vazduh, biodiverzitet, vodu, zemljište, klimatske promene, prirodu, geodiverzitet i šume. Identifikovani su i međusektorski uzroci degradacije životne sredine, obrađen je uticaj pojedinih sektora na oblast životne sredine, identifikovani su ciljevi zaštite životne sredine, obrađene su mere za uspešnu implementaciju Programa, kao i aspekt finansiranja oblasti životne sredine i realizacije Programa.

Na sednici je rečeno i da na teritoriji Vojvodine ne postoji uređen sistem upravljanja otpadom, kao i da postoji oko 400 divljih deponija, a godišnje se proizvede oko 600 hiljada tona komunalnog otpada i oko 240 hiljada tona industrijskog otpada. Istaknuto je da sistem primarne selekcije otpada i reciklaže funkcioniše veoma slabo, kao i da se otpad sakuplja od oko 70 odsto stanovništva na ovoj teritoriji. Navedeno je i da ne postoji regionalni sistem upravljanja otpadom koji funkcioniše po evropskim standardima, ali i da se sanaciji divljih deponija može pristupiti nakon realizacije regionalnih deponija u Sremskoj Mitrovici, Subotici i Pančevu.

Sandra Jovićević

foto: vojvodina.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti