Rezultati akcije EKO AUTO 2016 u martu sledeće godine

eko auto pks.rs

U sredu 16. decembra 2015. godine održana je konferencija za novinare povodom izbora za EKO AUTO 2016.

Rukovodilac Centra za zaštitu životne sredine Privredne komore Srbije gospodin Dušan Stokić izjavio je da bi na tržištu Republike Srbije trebalo da se nađu ekološki podobni automobili.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine gospodin Filip Radović naveo je da veliki porast automobila na globalnom tržištu uzrokuje i povećanje zagađenja. Dodao je da u Srbiji čak 20,1 odsto emisije azotnog oksida u vazduh dolazi upravo iz automobila, ali da bi se korišćenjem ekoloških automobila ova cifra mogla smanjiti.

Direktor Centra za motorna vozila AMSS gospodin Milan Božić istakao je da je završeno prvo testiranje ekološkog automobila u Srbiji, za koji se očekuje da će u budućnosti biti prisutan na srpskim drumovima.

U izbor za EKO AUTO 2016 ulazi 15 automobila (Alfa Romeo Giulia, Audi A4, BMW X1, Fiat 500, Honda HR-V, Kia Ceed, Mazda CX-3, Mercedes-Benz GLC, Opel Astra, Renault Megane, Subaru Outback, Suzuki Vitara, Škoda Superb, Toyota Auris i Volkswagen Touran), a kriterijumi su potrošnja (30 odsto), emisija štetnih gasova (30 odsto), mogućnost reciklaže (20 odsto), buka (10 odsto), zapremina motora (5 odsto) i snaga motora (5 odsto). Proglašenje EKO AUTA 2016. godine biće krajem marta 2016. godine.

Akcija EKO AUTO organizuje se petu godinu za redom, a organizatori su agencija Metro Market, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Agencijom za bezbednost saobraćaja i Auto moto savezom Srbije – Centrom za motorna vozila. Do sada su nagradu za EKO AUTO dobili Honda Civic 5D I-DTEC (2012. godine), Peugeot 208 1.4 e-HDI (2013. godine), Dacia Logan MCV 1.5 dCi (2014. godine) i Mazda 2 1.5d (2015. godine).

Sandra Jovićević

foto: pks.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti