Poznati modni brend u borbi za očuvanje vrsta

Foto: lacoste.com

Francuski modni brend Lakost, u saradnji sa Međunarodnom unijom za očuvanje prirode (IUCN), iskoristio je svoju popularnost kako bi upozorio na problem ugroženih životinja.
Lakost je predstavio deset novih motiva za svoje kultne polo majice i prvi put će, za 85 godina postojanja, zameniti logo brenda, prenose agencije.

Svaka od deset životinja koje su motivi na novim Lakost majicama je na rubu izumiranja.
Predstavljene su: burmanska kornjača, javanski nosorog, severni lemur, sumatranski tigar, kalifornijski kondor, kakapo, vakita, anegada graund iguana, istočni crnokrestasti gibon i saola.

Majice su dostupne u belim bojama, a sa slika ugrožene vrste nalazi se na levoj strani grudi umesto poznatog logoa krokodila.
Raspoloživo je samo 1.775 polo majica.

Bitno je naglasiti da je broj proizvedenih polo majica jednak broju preostalih živih jedinki predstavljenih ugroženih vrsta. Majica košta 183 dolara, a sav novac biće doniran Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode.

Vrste koje će se naći na majicama su :

Javanski nosorog
Ove životinje su veoma retke. Žive usamljeničkim životom. Postoje samo u Indoneziji i žive u uvalama i prašumama. Ugrožene su zbog intenzivnog lova i crnog tržišta na kome se njihovi rogovi prodaju. Preostalih primeraka u prirodi je 67.

Istočni crnokrestasti gibon
Ovaj majmun je među narjeđim na svetu. Iako teži između 5 i 10 kilograma agilno se kreće po krošnjama drveća. Može se naći u šumama između Kine i Vijetnama gde seča šuma ozbiljno ugrožava opstanak ove vrste. Preostalih primeraka u prirodi je 150.

Kakapo
Ova vrsta papagaja je nokturalna i ne leti. Živi na Novom Zelandu i može narasti do 60 centimetara. Ugroženi su zbog niske stope reprodukcije i uništavanja staništa. Preostalih primeraka u prirodi je 157.

Kalifornijski kondor
Sa rasponom krila od 3 metra ovo je najveća vrsta ptice u Americi. Njihov opstanak je ugrožen zbog toga što su izuzetno osetljivi na živu a njihovo stanište je zagađeno otpadom. Preostalih primeraka u prirodi je 231.

Saola
Ovi stidljivi biljojedi žive usamljeničkim životom u šumama i planinama Vijetnama i Laosa. Njihov opstanak je ugrožen intenzivnim izlovljavanjem od strane ljudi. Preostalih primeraka u prirodi je 250.

Sumatranski tigar
Ovaj mesojed može da naraste do 2 metra u dužinu i dostigne težinu i do 100 kilograma. Živi u Indoneziji a opstanak mu ugrožavaju izlovljavanje i seča šuma. Preostalih primeraka u prirodi je 350.

Anegada iguana
Ova vrsta iguana živi na Britanskim devičanskim ostrvima. Biljojed je i može da naraste do 60 centimera u dužinu. Nažalost, zbog stočarstva i poljoprivrede njihovo stanište se smanjuje iz dana u dan. Preostalih primeraka u prirodi je 450.

Vakita
Ovaj morski sisar živi u plitkim vodama kalifornijskog zaliva. Naraste do 1.5 metra i dostigne težinu od 48 kilograma. Veoma je ugrožen zbog ribolova. Naime često se upletu u mreže za lov na škampe i uginu. Preostalih primeraka u divljini je 30.

Burmanska kornjača
Ova kornjača jarkih boja živi na ostrvu Burma. Njen opstanak je ugrožen zbog toga što lokalno stanovništvo koristi njihova jaja u ishrani. Preostalih primeraka u divljini je 40.

Severni lemur
Ovaj primat je veličine samo 50 centimetara i teži oko 800 grama. Živi u sivim predelim Severnog Madagaskara. Ugroženi su zbog intenzivnog izlovljavanja zbog krzna a njihovo stanište biva uništavano radi poljoprivrede. Preostalih primeraka u divljini je 50.

Milan Zlatanović

Izvor: lacoste

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti