Sastav patike: 100% morske alge

Foto: Aaron Nesser

Industrija mode ima ogroman uticaj na životnu sredinu. S ciljem umanjivanja problema, naučnici razvijaju biorazgradive materijale. Jedan od njih sadrži morske alge. Razvilo ga je preduzeće AlgiKnit iz Njujorka u Sjedinjenim Američkim Državama. Koristeći tkanine znatno nižeg ekološkog otiska u odnosu na standardni tekstil, AlgiKnit nastoji da popularizuje upotrebu tekstilnih alternativa biološke osnove za proizvođače obuće i odeće.

Na etiketi vaših sledećih patika, u sastavu, moglo bi da stoji upravo bio-predivo od algi. Niti od morskih algi razvio je 2016. godine tim studenata. Sirovina je dovoljno čvrsta da može da održi korak s vama kroz svakodnevne aktivnosti, ne rastvara se u vodi i može da bude podvrgnuta tretmanu bojama.

Polazište poslovne filozofije njujorške kompanije je da je proizvodnja cipela koje će vam potrajati dve godine a razgrađivati se decenijama ili vekovima – izuzetno loša po životnu sredinu.

Foto: Aaron Nesser

U okviru modne industrije posebno negativne efekte na prirodu ima obuća. Uzgajanje stoke zarad buduće proizvodnje kožnih cipela rezultuje u visokim količinama emitovanih gasova staklene bašte. Trenutni metod uzgajanja, branja, transporta i proizvodnje dobara od pamuka je, prema navodima Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF), neodrživ. Da bi se napravila samo jedna majica ili farmerke, neophodno je 20 hiljada litara vode.

Trend brze mode pogoršava stanje. Psiholozi tvrde da će ljudi radije da gomilaju jeftinu garderobu kratkog veka nego da investiraju u nekoliko komada odeće koji bi im potrajali duže. Samo na nivou Amerike, 13 hiljada biliona tona garderobe godišnje završi na smetlištima. Prema procenama naučnika, narednih 200 godina ovaj otpad će ispuštati hemikalije i boje zagađujućeg dejstva po okolno tlo i podzemne vode.

Patike kompanije AlgiKnit, koje se simbolično zovu AlgiKicks, dizajnirane su na taj način da mogu da ih „rasture“ mikroorganizmi, iskorištavajući i najmanji atom od kojih su sačinjene. Tim istraživača, ipak, obećava da degradacija neće početi dok ih imate na svojim stopalima.

Jelena Kozbašić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti