Patke umesto pesticida na pirinačnim poljima

Foto-ilustracija: Unsplash (Simon Fanger)

Da li biste umesto pesticida u svrhu zaštite biljaka od korova radije „koristili“ divlje patke?

Ukoliko niste razmišljali o tome, trebalo bi da počnete. U određenim delovima sveta nekada je to bio sasvim ustaljen metod.

Svesni svih negativnih posledica koje po životnu sredinu ima upotreba pesticida, u Japanu, Južnoj Koreji, Kini, Bangladešu, Vijetnamu, IranuTajlandu i na Filipinima su se ponovo okrenuli rešenju koje im je poznato već vekovima. Nedavno je ponovo zaživeo i mnogi poljoprivrednici su potpuno izbacili pesticide iz upotrebe.

Osim što divlje patke predstavljaju zdraviji, dokazano su i uspešniji način zaštite biljaka koji utiče na plodonosnije useve.

Foto-ilustracija: Pixabay

Bez obzira na vremenske uslove, patke svakog jutra plivaju duž polja pirinča i jedu korov i insekte. Hrane se čak i semenom korova što sprečava da se korov dalje razvije. Korov upija hranljive materije iz podloge, čime smanjuje njenu količinu dostupnu pirinču, zbog čega i jeste opasan. Patke ne jedu biljku pirinča. Njihov izmet ostaje kao đubrivo, te poljoprivrednici imaju višestruku korist i mogućnost da pirinač u potpunosti gaje bez veštačkih dodataka.

Slična praksa se koristi i na jugu Francuske i u vinogradima u Južnoj Africi. Vinogradarima pomoć pružaju indijske patke trkačice, za koje poljoprivrednici veruju da su, ukoliko su psi čovekovi najbolji prijatelji, one čovekovi najbolji pomoćnici.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti