INA dovršila testiranje miskantusa za proizvodnju biogoriva

U sklopu programa INA R&M Novi smjer 2023. vezano za analizu mogućnosti razvoja projekta rafinerije biokomponenti, početkom godine održana je prva žetva zasada energetske biljke miskantus.

Miskantus ili takozvana trska iz Kine, potiče iz istočne Azije, gde raste samoniklo u različitim klimatskim i zemljišnim uslovima. U 20. veku doneta je u Evropu i Ameriku i korišćena je kao dekorativna biljka. Tokom vegetacione sezone daje veliki prinos nadzemne biomase, podesne za proizvodnju toplotne energije. Poseduje i veliki genetički potencijal rodnosti što je svrstava u grupu najvažnijih bioenergetskih useva.

Zasad miskantusa (lat. Miscanthus x giganteus) uspostavljen je na oglednoj farmi u Rugvici pored Zagreba, u saradnji sa Bc Institutom, a ovosezonskom žetvom prikupljeno je oko 30 tona biomase.

Testirana biomasa

Prikupljena biomasa poslata je u Kleriant, inovativnu hemijsku kompaniju, u postrojenje u Štraubingu, u Nemačkoj, na preradu u lignocelulozne šećere i etanol. Rezultati testiranja su optimistični jer su pokazali da korišćena tehnologija može uspešno preraditi miskantus u lignocelulozne šećer i etanol.

„Srećan sam što su rezultati pozitivni jer su time otvorena vrata za dalje analize i mogućnosti. Zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji uspeli smo proizvesti napredni bioetanol koji se meša u fosilna goriva. Ovo je samo jedan u nizu koraka koje je potrebno ostvariti kako bismo ispunili primarne uslove za razvoj biorafinerije u Sisku“, izjavio je Stjepan Nikolić, operativni direktor Rafinerije i marketing.

Foto-ilustracija: Pixabay

EU projekat

Testiranje je odrađeno u sklopu projekta GRACE (GRowing Advanced Industrial Crops on marginal lands for biorEfineries), finansiranog od strane Evropske unije, a INI je dodeljena uloga voditelja demonstrativnog lanca koji se odnosi na testiranje uzgoja hibrida miskantusa na tlu lošijeg kvaliteta u svrhu prerade u napredni bioetanol. Ciljevi projekta GRACE će optimizovati različite lance vrednosti miskantusa, proizvoditi održive proizvode sa snažnim tržišnim potencijalom i razvijati miskantus kao održivi izvor sirovine za uzgoj na marginalnom, kontaminiranom i napuštenom zemljištu.

Izvor: Energetika-net

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti