Ozelenjavanje unutrašnjih prostora – život biljaka u veštačkim uslovima

Foto-ilustracija: Unsplash (Liubov Ilchuk)

Mart mesec prožet je svetskim danima posvećenim divljim vrstama, vodi, šumama i drugim, a svi oni nose zajedničku poruku – sačuvajmo našu prirodu. Urbanizam, poljoprivreda i druge ljudske aktivnosti svakodnevno degradiraju i smanjuju prirodna prostranstva koja predstavljaju dom biodiverzitetu.

I dok prodiremo u svaki deo prirode, uništavajući je i zamenjujući betonskim zidinama, istovremeno smo svesni da bez nje ne možemo. Zbog toga ljudi iznalaze različite načine kako da makar delić iste prodre u naš životni prostor.

Moramo priznati da betonske zidine ne može da oplemeni i pruži živost ništa onako kako to mogu biljke. Ono o čemu bih želela danas da pišem, jeste inovativno rešenje koje su osmislili naučnici, a koje omogućava da se ozeleni čak i podzemni prostor sa veoma otežanim uslovima za život biljaka.

U konkretnom slučaju reč je o holu podzemne linije metroa u Pragu. Arhitektonska rešenja ne prestaju da nas iznenađuju, pa su ovog puta naučnici Univerzitetskog centra za energetsku efikasnost zgrada (UCEEB) sa Češkog tehničkog univerziteta dizajnirali teratijum koji će putnicima pružiti estetski ugođaj.

Kao što sam napisala, ovo su vrlo nezahvalni uslovi za život biljaka, što je inženjerima donelo brojne izazove. Terarijum je napravljen od materijala koji je teško zapaljiv, a u samo srce ove tehnologije ugrađen je pametni sistem koji brine o potrebama biljaka. Postavljeni senzori prate različite vrednosti na osnovu kojih kontrolišu navodnjavanje, odnosno vlažnsost zemljišta i vazduha. Posebno veštačko osvetljenje zameniće potrebu sunčevim zracima, čime će se regulisati i temperatura. Pametan sistem istovremeno prati i nivo CO2 unutar i izvan instalacije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UCEEB (@uceeb_cvut)

Ukoliko i vi želite da unesete delić prirode u vaš  dom, to je danas veoma jednostavno i pristupačno. Postoje načini kako možete i sami da napravite zatvoreni terarijum i u njemu stvorite jedan pravi mali ekosistem. Nisu vam potrebni pametni sistemi za samoregulaciju životnih uslova unutar terarijuma. Postoje posebne lampe za biljke koje zamenjuju sunčevu svetlost i koje ujedno pružaju potrebnu toplotu, a koje možete sami da podešavate.

Ono što je interesantno kod zatvorenih terarijuma, a što dodatno doprinosi osećaju da u svom domu zaista imate jedan delić prirode, jeste prirodni ciklus vode. Bilo da je reč o prirodnoj ili veštačkoj svetlosti koje stvaraju biljne lampe, ona omogućava da vi ne morate da zalivate biljke. Zapravo, ukoliko se pravilno postavi, dovoljno je da se na početku sipa dovoljna količina vode, a potom će ovaj zatvoreni sistem i toplota koja dolazi od sunca ili biljnih lampi, regulisati kruženje vode kroz isparavanje i ponovo vlaženje zemlje.

Ovakve mogućnosti nikako ne treba da zanemare očuvanje biljaka u njihovom prirodnom staništu, ali su divne ideje kako dodatno možemo da im obezbedimo životne uslove i u zatvorenim prostorima, istovremeno čineći i naš život ispunjenijim.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti