Otvorena fabrika ugljenih briketa u opštini Ub

fabrika ub bestenergy-briqutte.rs

U opštini Ub u selu Margaš u ponedeljak 21. septembra 2015. godine puštena je u rad fabrika ugljenih briketa Best Energy Briquette.

Svečanom puštanju u rad prisustvovao je predsednik opštine Ub gospodin Darko Glišić koji je ovom prilikom istakao da je ovo jedna od prvih fabrika ugljenih briketa u Srbiji. On je dodao da će nakon probnog rada fabrika početi sa ozbiljnim radom što će doprineti razvoju opštine Ub.

Direktor RB Kolubara gospodin Milorad Grčić izjavio je da zadovoljan zbog otvaranja fabrike ugljenih briketa, a dodao je i da RB Kolubara već nekoliko godina pokušava da proda ugljenu prašinu sa deponija ali bez uspeha.

Investitor gospodin Nikola Milošević istakao je da je kapacitet fabrike 40 tona na dan, a da se krajem oktobra očekuje povećanje na 50 tona. On je dodao da se do kraja godine očekuje povećanje kapaciteta na oko 100 tona na dan i zapošljavanje još 20 radnika. Prema njegovim rečima, fabrika ugljenog briketa preuzeće oko 1,5 odsto tržišta, a briketi se već nalaze u maloprodaji.

Vrednost investicije iznosi oko 60 miliona dinara, a trenutno je u fabrici zaposleno 40 radnika. Kalorijska vrednost proizvedenog briketa iznosi 18500kJ/kg, a može se koristiti u svim sistemima grejanja. Nus proizvod, odnosno ugljena prašina od koje se proizvode briketi, otkupljuje se od RB Kolubara.

Briketi predstavljaju sirovinu za grejanje koja se dobija mehaničkim putem, odnosno kompresovanjem. Mogu biti dobijeni iz različitih sirovina (biomase, ugljene prašine, piljevine), a njihovo korišćenje je moguće u kotlovima i šporetima na čvrsta goriva, pećima, kaminima, roštiljima. Pri sagorevanju, briketi gore ravnomerno, ostavljaju vrlo malu količinu pepela, a ne emituju lebdeći pepeo i tako smanjuju zagađenje i čuvaju životnu sredinu. Imaju veću kalorijsku vrednost tako da tona briketa može zameniti 4 do 5 kubnih metara drva, tonu uglja,između 500 i 600 kubnih metara gasa i oko 500 litara lož ulja.

Sandra Jovićević

foto: bestenergy-briquette.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti