Seminar o solarnoj energiji u BiH

solarni-paneli ecologic.rs

U utorak 22. septembra 2015. godine u Sarajevu u Bosni i Hercegovini održan je seminar „Uključivanje solarne energije u prenosnu elektromrežu“.

Seminar je otvorio ambasador Italije u Bosni i Hercegovini njegova ekselencija gospodin Ruggero Corrias koji je ovom prilikom izjavio da čista energija nudi Bosni i Hercegovini mogućnost ekonomskog razvoja i napretka ka evropskim standardima. Takođe je istakao da je Italija partner broj jedan Bosne i Hercegovine kada je reč o solarnoj energiji jer ima pokrivenost od 38 odsto kada je reč o ukupnom nacionalnom utrošku energije iz obnovljivih izvora za 2014. godinu.

Šef Ureda za strateško planiranje Nezavisnog operatera sistema Bosne i Hercegovine gospodin Bojan Zečević izjavio je da na distributivnoj mreži Bosne i Herecgovine već postoje instalirani fotonaponski paneli, ali da još uvek ne postoji značajnija instalirana snaga. On je dodao da je krajem prošle godine urađena studija koja je pokazala da će granična vrednost solarnih elektrana u Bosni i Hercegovini iznositi 565MW u 2020. godini, ali da bi zbog planiranih proširenja 2025. godine mogla da bude povećana na 705MW.

Organizatori seminara su ICE Sarajevo – Agencija za promociju u inostranstvu i internacionalizaciju italijanskih preduzeća i Nezavisni operater sistema u Bosni i Hercegovini.

Sandra Jovićević

foto: ecologic.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti