Održana završna konferencija tvining projekta „Izgradnja kapaciteta Agencije za energetiku Republike Srbije“

Izgradnja kapaciteta  Agencije za energetiku Republike SrbijeU prostorijama Privredne Komore Srbije 29. januara 2014. godine održana je završna konferencija tvining projekta „Izgradnja kapaciteta Agencije za energetiku Republike Srbije“. Ovaj tvining projekat trajao je 20 meseci, a finansirala ga je Evropska unija sa 1,5 miliona evra. Realizovan je pomoću Regulatorne kancelarije za mrežne industrije Slovačke, a cilj projekta bio je da se ojača Agencija za energetiku kako bi bila adekvatno pripremljena za predstojeće pregovore sa Evropskom unijom iz oblasti energetike.

Ovoj konferenciji su, osim ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine gospođe Zorane Mihajlović, prisustvovali i šef delegacije Evropske Unije u Srbiji gospodin Majkl Devenport, predsednik Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije gospodin Ljubo Maćić, kao i Ministar privrede Slovačke gospodin Tomaš Maltinski.

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine, gospođa Zorana Mihajlović, izjavila je da je bilo neophodno jačanje ove agencije kako bi se adekvatno pripremila za pregovore sa Evropskom unijom, pogotovo za Pregovaračko poglavlje 15 koje je posvećeno pitanjima iz oblasti energetike. Takođe je dodala da će izmenama Zakona o energetici Agencija za energetiku dobiti veća ovlašćenja i postati nezavisnija od države.

Ministar privrede Slovačke gospodin Tomaš Maltinski, istakao je da su predstavnici Regulatorne kancelarije za mrežne industrije Slovačke pomogli predstavnicima Agencije za energetiku Republike Srbije tako što su ih upoznali sa zakonima Evropske unije u oblasti energetike, ali su im i preneli svoja iskustva iz ove oblasti.

Predsednik Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije gospodin Ljubo Maćić, izjavio je da će realizacija ovog projekta doprineti kvalitetnijem radu Agencija za energetiku, pogotovo u poslovima koji su vezani za nacionalno tržište električne energije.

Šef delegacije Evropske unije Majkl Devenport, rekao je da će ispunjavanjem obaveza koje su definisane Ugovorom o Energetskoj zajednici, ali i usklađivanjem zakonodavstva sa energetskom regulativom Republika Srbija napredovati u pregovorima sa Evropskom unijom.

Agencija za energetiku osnavana je Zakonom o energetici 2005. godine, a njen zadatak je da obezbedi stabilni regulatorni okvir za razvoj energetskog sektora zemlje.

S.J.
Foto: merz

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti