Održana prva radionica o solarnim elektranama na Sajmu energetike

Foto: Energetski portal

Poslednjeg dana Međunarodnog sajma energetike, koji je petnaesti put održan na Beogradskom sajmu od 2. do 4. oktobra, imali smo prilike da prisustvujemo prvoj radionici o primeni solarne energije pod nazivom „Solarne elektrane – put u središte energije“.

Tokom trosatne prezentacije, praktična uputstva velikom broju gostiju pružili su Srđan Krivaćević i Nikola Petković, diplomirani inženjeri i predstavnici kompanije CEEFOR koja ima višegodišnje i raznovrsno iskustvo u projektovanju solarnih elektrana. Ispred kompanije MT-KOMEX govorio je Miloš Kostić, diplomirani mašinski inženjer i vlasnik kompanije. On je istakao da je njegova firma izgradila veliki broj solarnih elektrana u Srbiji, kako na zemlji tako i na krovovima raznih objekata, stoga je njegovo izaganje praćeno prezentacijom sa video-projektora većinom bilo zasnovano na davanju što više praktičnih informacija.

Foto: Energetski portal

Obuka o izgradnji solarnih elektrana nastala je kao rezultat rastuće potrebe na domaćem tržištu za nalaženjem boljeg, jeftinijeg i ekološkog rešenja ne samo za industrijske pogone već i za stambene objekte.

Nakon kratkog uvoda o obnovljivim izvorima energije i zakonodavnom okviru za korišćenje ovih resursa, Srđan Krivaćević je izneo prednosti upotrebe sunčeve energije u odnosu na druge izvore. On je objasnio kakva vrsta opreme postoji na tržištu, zatim je dao pregled vrsta solarnih panela i načina njihovog povezivanja, kao i vrsta invertora poznatog austrijskog proizvođača Fronius.

Na kraju je Srđan prikazao nekoliko primera izgrađenih solarnih elektrana na zemlji i na krovu nekoliko poslovnih objekata koje je instalirala kompanija CEEFOR, pokazavši ujedno i vrlo upečatljiv dijagram na kom je jasno moglo da se vidi kakav je odnos planirane i ostvarene proizvodnje u kWh na jednom od objekata tokom 2018. godine. Naravno, ostvarena proizvodnja premašila je planiranu što je izuzetno dobar pokazatelj.

Svoje izlaganje je završio uputivši prisutne u mogućnost izgradnje solarne nadstrešnice koja predstavlja kombinaciju solarne elektrane na parkingu koja napaja bilo elektropunjače za električne vozila bilo potrošače u objektu.

Foto: Energetski portal

Posetioci su imali brojna pitanja za predavače na ovoj obuci, a nakon što su inženjeri odgovorili na svaki zahtev za objašnjenjem, u nastavku radionice prezentaciju o potkonstrukcijskim sistemima održao je Nikola Petković, diplomirani inženjer mašinstva. Razjasnivši na samom početku koji tipovi konstrukcije postoje, on je prešao na prilično detaljna objašnjenja koja su pratile slike na video-projektoru.

Pri projektovanju elektrana, Nikola je rekao da se oslanjanju na tehnička rešenja konstrukcija koja nudi kompanija K2 i da se to do sada pokazalo kao najbolji izbor. „Oni daju 12 godina garancije na sve komponente, jer su sigurni u kvalitet materijala i sopstvenu konstrukciju koja se mahom izrađuje i temeljno testira u Evropi“, rekao je Nikola.

Po završetku ovog dela obuke, posetioci su imali dosta pitanja vezano za način postavljanja elektrane na kosi krov, zatim o načinu ugradnje konstrukcije na crepovima i drugim vrstama pokrivki.

Poslednji deo radionice bio je rezervisan za izlaganje Miloša Kostića, vlasnika firme MT-KOMEX. Predavanje pod nazivom „Kako do većeg korišćenja sunčeve energije u Srbiji?“ donelo je konkretne predloge opreme. Predstavljeni su invertori marke Fronius za privatne kuće i komercijalne objekte, zatim hibridni sistem sa baterijama kao i proizvod Fronius Ohmpilot koji služi za to da se višak sunčeve energije ne baca, već da se konvertuje u toplotnu i skladišti u akumulator toplote.

Foto: Energetski portal

Sajam energetike i ekologije uvek odlikuje bogat program i obilje ponuda, kao i raznovrsne prezentacije kompanija. Ove godine naročito obeležje tradicionalne sajamske manifestacije predstavljala je i Konferencija o Poglavlju 27 u čijem sklopu je poslednjeg dana Sajma održana radionica o upotrebi solarne energije.

Iako nije lako ispratiti celokupan sajamski program, čini se da posetioci ove radionice nisu imali problem da donesu odluku o tome šta im je važno da isprate.

Dokaz za ovu tvrdnju bili su prepuna Zelena sala u Hali 1 i raznovrsna publika, u kojoj su bili profesori fakulteta, nastavnici elektrotehničkih škola, predstavnici EPS-a, NIS-a, brojnih elektroinstalaterskih firmi, kao i veliki broj elektroinženjera, studenata, đaka i vlasnika proizvodnih pogona i privatnih kuća koji su želeli da čuju kakvi su redosledi poteza pri izgradnji solarne elektrane za sopstvenu potrošnju.

Tamara Zjačić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti