Održana peta konvencija „Lideri održivog razvoja“

CEDEF konvencija Beograd

U Beogradu je 25. novembra 2015. godine održana peta konvencija „Lideri održivog razvoja“, a centralna tema konvencije bila je upravljanje otpadom.

Predstavnik kompanije „Miteco“ gospodin Nebojša Tomašević izjavio je da se na konvenciji razgovaralo o mogućoj integraciji kompanije Miteco u sistem upravljanja otpadom na teritoriji Beograda, pre svega kada je u pitanju preuzimanje izdvojenog opasnog otpada sa budućih deponija, ali i posebnih tokova komunalnog i industrijskog otpada radi dalje iskorišćenja. Kako je istakao, najznačajniji projekti koje je kompanija „Miteco“ realizovala su projekat uklanjanja opasnog otpada otpada iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, čišćenje otpadnih hemikalija iz JKP „Beogradskе elektrane”, projekti zbrinjavanja istorijskog otpada iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” i upravljanjа medicinskim otpadom iz Kliničkog centra Srbije”.

Na konvenciji je istaknuto da je u Beogradu u predstojećem periodu potrebno izgraditi postrojenje za obnavljanje materijalnih resursa u kompleksu budućih regionalnih deponija, postrojenje za selekciju reciklabilnog otpada na lokacijama budućih deponija, regulisati obaveze svih budućih aktera, formirati službu za monitoring i zaštitu životne sredine, ali i sprovesti sanaciju i regeneraciju postojećih deponija koje će se sukcesivno zatvarati.

Cilj programa „Lideri održivog razvoja“ je podsticanje kapaciteta opština i gradova Srbije kako bi se odgovornim i odlučnim vođstvom, kao i primenom naprednih tehnologija došlo do konkurentnih i održivih gradova.

Pokrovitelji konvencije su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Odbor za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije, Agencija za zaštitu životne sredine i Privredna komora Vojvodine.

Sandra Jovićević

foto: cedeforum.org

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti