Održana debata “Principi cirkularne ekonomije i obnovljivi izvori energije u poljoprivredi”

 

Foto: Medija centar Vojvodine/ Kristina Molnar
Foto: Medija centar Vojvodine/ Kristina Molnar

Javna debata “Principi cirkularne ekonomije i obnovljivi izvori energije u poljoprivredi” održana je juče u Medija centru Vojvodine u organizaciji Arhus centra Novi Sad i uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

– Koncept cirkularne ekonomije još uvek je nedovoljno poznat i izazov ga je usvojiti i primenjivati. On podrazumeva usvajanje novih navika usmerenih na proizvode, istakla je Olivera Zurovac- Kuzman predstavnica Misije OEBS-a u Srbiji i dodala da ćemo od sada umesto sijalice plaćati časove osvetljenja, jer ćemo sijalicu vraćati proizvođaču, da bi je on kasnije demontirao, a zatim, njene delove ponovo upotrebio ili reciklirao.

Promovišući studiju o cirkularnoj ekonomiji “Napredak ka cirkularnoj/održivoj ekonomiji u Vojvodini” koju je sprovodio Arhus centar Novi Sad, Biljana Viduka jedna od autorki studije istakla je da je “cirkularna ekonomija stvar dugoročne državne strategije i politike, i da je jedan od ključnih ometača za njene dublje reforme neznanje”.

Govoreći o njemu Viduka je citirala rezultate ankete pedeset poljoprivrednih proizvođača iz Vojvodine koji razume da je poljoprivreda jedan od zagađivača životne sredine (62 odsto anketiranih) ali svoju delatnost ne ubraja u prvih pet subjekata koje su odgovorne za posledice koje uzrokuje poljoprivreda kao zagađivač.

Na pitanje da li su poljoprivrednici dovoljno informisani o tome kako da smanje štetni uticaj na životnu sredinu 77 odsto anketiranih smatra da to nije, svega 11 odsto da jeste, a 12 ne zna da se odredi prema ovom pitanju.

Na debati je pored cirkularne ekonomije bilo reči i o upotrebi biomase kao jednog od važnijih segmenata za ostvarivanje cirkularne ekonomije u poljoprivredi.

Predstavljajući stanje postrojenja na biogas i drugu upotrebu biomase u regionu, Dragana Đukić, predstavnica holandske nevladine organizacije CNVP u Srbiji (Connecting Natural Values and People) istakla je da u Srbiji ima 12 biogas postrojenja i pored garantovane (do kraja godine) feed-in tarife od 17 centi po kilovatu i da situacija nije puno drugačija ni u regionu.

Izvor: Medija centar Vojvodine

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti