Održan „Avanturistički autdor festival Jerma“

Zavod za zaštitu prirode Srbije pružio je podršku i aktivno učestvovao u realizaciji programa „Avanturističkog autdor festivala Jerma“ koji promoviše eko turizam kroz mogućnosti učešća u raznovrsnim aktivnostima upoznavanja prirode.

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

„Avanturistički autdor festival Jerma“, u organizaciji Udruženja „Avaturistička mreža“ iz Pirota, po drugi put održan je od 14. do 18. avgusta u Specijalnom rezervatu prirode „Jerma“.

Tokom festivala okupilo se 100 avanturista iz Srbije, Makedonije i Hrvatske, koji su istraživali prirodne i kulturne vrednosti Kanjona reke Jerme.

Drugi festival obeležio je i veliki broj dece koja su sa svojim roditeljima učestvovala u aktivnostima i boravila u prirodi.

Program festivala obuhvatao je više od 20 različitih autdor, kulturnih i ekoloških programa u samom kanjonu reke Jerme, na Vlaškoj, Greben i Ruj planini.

Planinarenje, planinsko trčanje, sportsko penjanje, planinski biciklizam, ulazak u neuređenu pećinu Vetrena dupka, joga, hodanje na balansirajućoj traci, ekološke radionice, prstenovački kamp ptica, izrada kućica za ptice, istraživanje biljnog sveta u SRP Jerma, samo su neke od avantura.

U cilju prvog upoznavanja sa vrednostima zaštićenog područja, ornitolog Zavoda Ivan Medenica održao je prvog dana kampa u osnovnoj školi i selu Trnski Odrovci prezentaciju o SRP „Jerma“, i tokom svih dana kampa aktivno vodio program prstenovanje ptica i izrade kućica za ptice, upoznajući učesnike sa bogatstvom i značajem sveta ptica u kanjonu.

Pored reke Jerme u selu Vlasi, Zavod je realizovao tri eko obrazovne radionice.

Najmlađi učesnici kampa imali su priliku da prođu „Stazu znanja: svet prirode“ i da uče o retkim i ugroženim vrstama u Srbiji, dok su njihovi roditelji mogli kao nagradu da dobiju neko od vrednih izdanja Zavoda o našoj prirodnoj baštini, i to, učešćem u igri „Kolo sreće: Koliko poznajem prirodu Srbije“ i tačnim odgovorom na pitanje o prirodnim dobrima. Radionice su vodile Jovana Šelmić i Nataša Panić, stručne saradnice Zavoda, i volonter Tamara Bosić.

Treća radionica „Znanjem protiv straha o zmijama“ bila je namenjena i odraslima i deci, u okviru koje su pod nadzorom herpetologa Danka Jovića, šefa Kancelarije Zavoda u Nišu i Vladice Stankovića iz Udrženja „Poskok“, imali priliku da drže neotrovnu zmiju i uče pravila ponašanja u okruženju otrovnih i neotrovnih zmija.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti