Obnovljiva energija će obarati rekorde ove godine

Foto-ilustracija: Pixabay

Solarna fotonaponska energija i energija vetra snažno počinju da se primenjuju. Prema nedavno objavljenom izveštaju Međunarodne agencije za energiju koja je ažurirala informacije o tržištu obnovljivih izvora energije, očekuje se da će se porast nastaviti, sa predviđanjem da će globalni kapacitet obnovljive električne energije dostići 4.500 gigavata sledeće godine, što je jednako kombinovanoj ukupnoj izvoznoj snazi Kine i Sjedinjenih Država.

Predviđeno je najveće povećanje kapaciteta do sad-107 gigavati. Ova dinamična ekspanzija se odvija na glavnim svetskim tržištima, pri čemu obnovljivi izvori energije ubrzavaju svoj rast u Evropi kao deo odgovora na trenutnu energetsku krizu. U međuvremenu, nove mere politike stimulišu značajna povećanja u Sjedinjenim Državama i Indiji. S druge strane, Kina je spremna da ojača svoju već dominantnu poziciju, čineći skoro 55 odsto globalnih dodataka 2023. i 2024. godine.

Ovogodišnji rast kapaciteta obnovljive energije dovešće do dve trećine solarne fotonaponske energije, uz očekivanje da će se nastaviti rast u 2024. godini. 

PROČITAJTE JOŠ:

Istovremeno, predviđa se da će se proizvodni kapaciteti za sve segmente proizvodnje solarnih fotonapona više nego udvostručiti na 1.000 GV do 2024. godine, na čelu sa Kinom.

Očekuje se rast energije vetra od skoro 70 odsto u odnosu na prethodnu godinu zbog završetka projekata koji su odloženi zbog ograničenja Covid-19 i problema u lancu snabdevanja, govore podaci Međunarodne agencije za energiju.

Foto-ilustracija: Pixabay

Povećana podrška politikama u EU i visoke cene električne energije učinili su krovne solarne fotonaponske sisteme finansijski atraktivnim. Procenjuje se da su ove nove instalacije uštedele potrošače električne energije u EU 100 milijardi evra tokom 2021-2023. zamenjujući skuplju proizvodnju fosilnih goriva.

Međutim, kako se konkurentnost vetro i solarnih fotonapona poboljšala, vladine politike treba da se prilagode promenljivim tržišnim uslovima, posebno u pogledu aukcija obnovljive energije i ulaganja u mrežu. Očekuje se da će više evropskih zemalja, uključujući Španiju, Nemačku i Irsku, dočekati da će kombinovani udeo vetra i solarne PV porasti iznad 40 odsto njihove ukupne godišnje proizvodnje električne energije do 2024.

Na sceni je još uvek dominantna Kina kao proizvođač OIE, prate je SAD koje uprkos bogatstvu fosilnim gorivima  jeste glavni igrač a u nekim regionima su OIE postali i naispaltiviji izvor. Tu su Indija i Brazil koji je jedan od lidera u korišćenju bioenergije, posebno etanola iz šećerne trske.

Nemačka i Švedska takođe su ovoj grupi, kao vodeće u Evropi, čiji je cilj potpuni prelazak na neto nultu emisiju, gde Švedska ima značajnu hidro energiju, dok neke prethodno nabrojane poput Indije, mnogo bolje stoje sa soalrnom energijom, zbog broja sunčanih dana.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti